Külföld

Többen meghaltak egy migránsokat szállító bárkán keletkezett tűzben

A migránsok két helyi rivális embercsempészbanda vitájába kerülhettek

Legalább tizenöt ember életét követelte egy migránsokat szállító bárkán keletkezett tűz Líbia nyugati partjai előtt – közölte pénteken a helyi vöröskereszt szóvivője.

Többen meghaltak egy migránsokat szállító bárkán keletkezett tűzben
Líbia az egyik fő gyűjtőhelye az afrikai és arab országokból Európába menekülőknek, akiket embercsempészek hajókon próbálnak átjuttatni a tengeren (Képünk illusztráció)
Fotó: Turkish National Defense Ministr / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Tavfik al-Sukri szerint a hatóságok értesítették a segélyszervezetet arról, hogy holttesteket vetett partra a tenger. Hozzátette, hogy a maradványokat kórházba vitték, ahol majd megállapítják a halál pontos okát.

Az interneten közzétett egyik felvételen egy csónak kiégett törzsét lehetett látni a partmenti sziklák közé ékelődve, körülötte holttestekkel.

A hajótörés a nyugat-líbiai Szabráta közelében történt, amely Európába induló – főként afrikai migránsok – egyik fő tranzitállomása.

Egy szabrátai biztonsági forrás a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a migránsok két helyi rivális embercsempészbanda vitájába kerülhettek.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az egyik fő gyűjtőhelye az afrikai és arab országokból Európába menekülőknek, akiket embercsempészek hajókon próbálnak átjuttatni a tengeren. A migránsok jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Kapcsolódó írásaink