Külföld

Meloni már külföldi útjait tervezi

Sokat elárul a leendő olasz miniszterelnök európai elképzeléseiről, hogy Berlin helyett Párizsban indulhat a diplomáciai nagyüzem

A hivatalos kinevezés még várat magára, ám Giorgia Meloninak gyors döntéseket kell meghoznia, a leendő miniszterelnök egy válsággal terhelt időszakban veszi át Olaszország irányítását, és nem csupán otthon, hanem az európai politikában is igyekszik aktívan fellépni.

Meloni már külföldi útjait tervezi
Giorgia Melonira a kormányalakítás után sürgős feladatok várnak
Fotó: AFP/Riccardo Dalle Luche

A kormány összeállítása még javában tart, várhatóan október végén, november elején alakulhat meg Olaszország új kormánya. Giorgia Meloninak azonban gyorsan kell cselekednie, mert az egekbe szökkenő energiaárak ellensúlyozása nem várhat. Kezdeti lépésként egy húszmilliárd eurós támogatás javíthat a kialakult helyzeten.

Miközben tagadhatatlanul vannak feszültségek a leendő kormány összetétele miatt az olasz jobboldali pártok között is, Meloni egyik legsürgetőbb feladatának a nemzetközi megítélése javítását tarthatja. Nem véletlen, hogy az Il Giornale és a La Stampa már azt találgatja, hová vezet majd Meloni első külföldi útja. Bennfentes információk szerint Párizsban indulhat a diplomáciai nagyüzem. A két ország viszonya nem mindig volt felhőtlen, ám az energiaválság hasonló módon érinti őket, a számos mentőakciós törvény is párhuzamot mutat, így belátható időn belül létrejöhet a Meloni–Macron találkozó.

Mindezzel Olaszország és Franciaország együtt jelezhet Berlinnek, amely az energiaválság mérséklése érdekében saját érdekeit előtérbe helyezte. Aligha tekinthető véletlennek, hogy a Meloni környezetéből táplálkozó sajtótalálgatások szerint egy berlini út jelenleg nem is szerepel Meloni terveiben, inkább Londonban, Varsóban egyeztetne, illetve felmerült egy kijevi látogatás is, miután meghívást kapott Volodimir Zelenszkijtől. Elképzelhető, hogy a leendő kormányfő a kijevi útját összekötné a varsóival, ugyanis Mateusz Morawiecki annak az európai uniós konzervatív reformisták frakciójának erős tagja, amelynek Giorgia Meloni az elnöke.

Kapcsolódó írásaink