Külföld

EU-csúcs Prágában

Szerdán utazott Prágába Orbán Viktor. A miniszterelnök a cseh fővárosban egy kétnapos EU-csúcson vesz részt, ahol a kontinens állam és kormányfői az ukrajnai háború hatásait, a biztonsági és gazdasági helyzetet, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségeit mérlegelik.

EU-csúcs Prágában
Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Irány Prága” – szerda késő délután ezzel a poszttal tudatta Orbán Viktor, hogy elindult a cseh fővárosba, ahol a kontinens vezetői találkoznak egymással csütörtökön és pénteken. Az esemény első napján kerül sor az Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte Európai Politikai Közösség debütáló ülésére, amelyen több mint negyven állam- és kormányfő vesz részt. Pénteken pedig informális csúcsot tartanak az Európai Unió huszonhét tagországának vezetői.

Az eseményt azért tartják Prágában, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az EU soros elnöki tisztségét. A tagországok vezetői mellett az eseményre várják még Liz Truss brit kormányfőt, Recep Tayyip Erdogan török elnököt, a nyugat-balkáni államok és több posztszovjet – kaukázusi, illetve közép-ázsiai – állam irányítóját is. Az Európai Politikai Közösség ülését Petr Fiala cseh miniszterelnök nyitja meg, majd négy, Európai Unión kívüli ország vezetői, köztük Liz Truss mondanak beszédet. Volodimir Zelenszkij várhatóan videóüzenetet küld.

A politikusok csütörtökön kerekasztal-beszélgetések keretében két témakört vitatnak meg. Az elsőn a béke és a biztonság, míg a másikon a gazdaság, különösen az energia és a klímaproblémák lesznek napirenden. Prágai diplomáciai értesülések szerint a csúcstalálkozó lehetőséget ad az egymással nyílt konfliktusban lévő államok vezetőinek a megbeszélésekre. Az Európai Politikai Közösség ülésén azonban semmiféle közös dokumentumot nem fogadnak el.

A politikusok valószínűleg megállapodnak a következő ülés helyszínében, melyre legtöbben Chisinaut, Moldova fővárosát javasolták. Közös nyilatkozat nélkül zárul a pénteki EU-csúcstalálkozó is. Bár Charles Michel, az Európai Tanács elnöke összeállított egy tervezetet, azt végül cseh javaslatra nem fogadják el.

Objektum doboz

Prágai politikai megfigyelők azzal számolnak, hogy az esemény legfőbb témáit az ukrajnai háború, a Kijevnek nyújtandó további európai katonai és gazdasági segítség, valamint az energiaválság megoldásának lehetőségei fogják képezni. A tagállamok egyetértenek abban, hogy brüsszeli és állami beavatkozásokra van szükség, a felkínált receptek azonban eltérnek egymástól – mutatott rá a cseh sajtó.

A kétnapos eseményre több mint ezerkétszáz újságíró akkreditáltatta magát. A tárgyalások helyszínéül szolgáló várat, azaz a Hradzsint már szerdán lezárták. A térség biztonságát a cseh rendőrség és a hadsereg több mint félezer embere biztosítja.

Kapcsolódó írásaink