Külföld

Pucciarelli: Védjük meg az olasz gázvezetékeket!

A védelmi minisztérium államtitkára szerint az olaszországi gázvezetékeknek szigorúbb katonai, haditengerészeti védelmet kell biztosítani

A Balti-tenger vizének bugyogása leállt, de a csővezetékek elleni szabotázs akció kitervelőinek, végrehajtóinak kilétét továbbra is rejtély övezi. Maga a cselekmény Oroszország és az uniós tagországok közötti feszültség kiélezésére bőven elegendő volt, sőt elért egy igen komoly figyelmeztető szintet – írta az olasz Il Giornale.

Pucciarelli: Védjük meg az olasz gázvezetékeket!
Az Északi-Áramlat vezetékének felrobbantása egész Európát megrázta
Fotó: Dán Védelmi Minisztérium

Stefania Pucciarelli, a védelmi minisztérium államtitkára szerint az Északi Áramlat ellen elkövetett merénylet intő példa, cselekvésre ösztönző lehet az olaszországi gázvezetékek szigorúbb katonai, haditengerészeti védelmének megszervezésére.

A Balti-tengeren történteket alapos, mindenre részletre kiterjedő vizsgálatnak kell alávetni. Mindeközben Olaszországnak le kell vonnia a tanulságokat – jelentette ki.

Három létfontosságú gázvezetéket kell védenünk. Elsőként a Transmed névre keresztelt vezeték rendszert, amely algériai gázt szállít Mazara del Vallo olasz településre – folytatta. A líbiai, a Greenstream és az azerbajdzsáni gáz a TAP nevet viselő vezetékeken át érkezik, ez utóbbi Puglia megyén keresztül Olaszországba – ismertette.

Napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van a katonai felügyeletre, ellenőrzésre a stratégiai infrastruktúrák, például a tengereink alatt futó gázvezetékek, vagy a digitális összeköttetések vezetékei elleni esetleges támadások megelőzésére, elhárítására – figyelmeztetett.

Azon hatóságok, amelyek a balti-tengeri terrorcselekmény ügyében nyomoznak, remélhetőleg számításba veszik egy destabilizációs kísérlet, szándékos rongálás lehetőségét is, amely a spekulánsok malmára hajtja a vizet. A feszültség növelése, az instabil helyzet fenntartása elsősorban azon országok gondjait növeli, hatalmas gazdasági károkat okozva, amelyek nem rendelkeznek autonóm energiaforrásokkal – fejtette ki véleményét.

Kapcsolódó írásaink