Külföld

Meloni „rezsimegoldást” keres

Újraindult a gáz Oroszországból

Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök kész energiacsomaggal akarja indítani kormánya munkáját, miközben újraindult a földgázszállítás az Oroszországból érkező vezetéken az ENI energiaszolgáltató szerdai bejelentése szerint.

Meloni „rezsimegoldást” keres
A kormánya felállításán dolgozó Giorgia Meloni folyamatos kapcsolatban áll az energiahelyzettel foglalkozó jelenlegi miniszterrel, Roberto Cingolanival, aki sajtóértesülések szerint a következő kormánnyal is együttműködhetne
Fotó: NurPhoto/Manuel Romano

Az ENI hangsúlyozta, hogy egyelőre a megszokotthoz képest fele annyi földgáz érkezik.

A Szlovákián és Ausztrián keresztül haladó, olasz területre Tarvisiónál belépő vezetéket a Gazprom pénteken zárta el. Az acélgyártókat tömörítő szövetség elnöke, Franco Bernabe a La Stampa című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az orosz szállítás folyamatossága biztosítása nélkül Olaszországban nem lesz elegendő gáz, mivel a tározókban felhalmozott nem elegendő. Bernabe úgy látta, nemcsak az ipar, hanem a háztartások, kórházak is gáz nélkül maradhatnak. Korábban az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi „elengedhetetlennek” nevezte az oroszországi gáz garantálását a téli idényben.

A SkyTG24 hírtelevízió szerdai számításai szerint a következő hat hónapban – tavalyhoz hasonlóan – az országnak 48 milliárd köbméter földgázra van szüksége, amelyből 3 milliárdot Oroszországból, 30 milliárdot más szállítóktól, mindenekelőtt Algériából szereznek be, további 15-öt pedig a tározók biztosítanak. A csatorna megjegyezte, sok függ az időjárástól és Algéria szállítási képességétől. Az Il Giornale című jobbközép lap azt írta, a takarékossági programok és a tározók telítettsége sem menti meg az országot az esetleges fogyasztási korlátozásoktól.

A baloldali napilap, a La Repubblica szerint Európát „darabokra szakította” az energiaárak emelkedése. A délolasz Gazzetta del Mezzogiorno szerint a villanyáram októbertől további hatvan, a gáz további hetven százalékkal lesz drágább: a családok rezsiköltsége évi háromezer euróval emelkedik, további hatszázötven euróval kerül többe az élelmiszer-vásárlás. Milánó polgármestere közölte, hogy a Scala operaház számlái egy év alatt háromszorosukra emelkedtek.

A kormánya felállításán dolgozó Giorgia Meloni folyamatos kapcsolatban áll az energiahelyzettel foglalkozó jelenlegi miniszterrel, Roberto Cingolanival, aki sajtóértesülések szerint a következő kormánnyal is együttműködhetne. Az Olasz Testvérek (FdI) miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán közös európai problémának nevezte az energiaválságot, hangoztatva, hogy döntés hiányában a tagállamok önerőből igyekeznek cselekedni, ami vállalataik versenyképességét veszélyezteti. „Minden olyan európai akciót támogatunk, amely a spekuláció és az energiaárak igazolatlan emelkedése leállítását szolgálja, és minden kezdeményezést, amely konkrét segítséget nyújt családoknak és vállalkozásoknak” – írta Giorgia Meloni. Megismételte, hogy kormánya első intézkedése a rezsidrágulás kezelése lesz, a helyzet megoldása legalább a következő három hónapra.

Az Il Giornale szerint Európa nehezen fog megoldást találni, és mivel Berlin kizárólag saját érdekeit tartva szem előtt autonóm döntésekkel halad előre, Róma szövetségese Párizs maradhat. Az Il Giornale Giorgia Melonit idézte, aki egy találkozón azt kérdezte, hogyan reagált volna az Európai Unió, „ha Orbán Viktor lépett volna úgy, ahogyan Berlin tette”.

Az Il Giornale úgy tudja, Giorgia Meloni első külföldi útja Párizsba vezethet, majd Varsóba és talán Kijevbe látogathat. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom