Külföld

Másfélszeresére bővülhet az ingatlanadó Romániában

Nem lesz szimpatikus a Bukaresti kormány

Akár drasztikusan is megemelhetik a romániai önkormányzatok a polgárokra kivetett ingatlanadó mértékét. A bukaresti liberális és szociáldemokrata honatyák nem vicceltek, így plusz ötven százaléknyi mozgásteret adtak a városvezetések kezébe.

Másfélszeresére bővülhet az ingatlanadó Romániában
A román kabinet szerint nem nem biztos, hogy minden önkormányzat él a lehetőséggel
Fotó: MH

Jelentősen megnőhet jövőre a helyi adók és illetékek összege - írta meg csütörtökön a Főtér. Mint Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte, bukaresti kormánykoalícióban a liberális és szociáldemokrata honatyák olyan módosító javaslatot nyújtottak be az adók kiszámításának megváltoztatásáról szóló, 16/2022-es kormányrendelethez, amely lehetővé teszi a településeken alkalmazott sápok akár ötven százalékos emelését is.

A kabinet még júniusban döntött arról, hogy januártól az ingatlanadók jelenlegi számítási módszertanáról – miszerint azt az elhelyezkedés és a felhasznált építőanyagok alapján számolják ki – áttérnek arra, hogy a közjegyzői nyilvántartásokban szereplő értéket veszik alapul. Az önkormányzatok mellett azonban a közjegyzők és az értékbecslők is jelezték, hogy ezt nem lehet megvalósítani a tervezett határidőig.

A bukaresti lapok szerint Adrian Câciu pénzügyminiszter megpróbálta nyugtatni a kedélyeket, mondván nem biztos, hogy minden önkormányzat élni fog a lehetőséggel. Ugyanakkor azt is hozzátette, nem tömhetik be a végtelenségig központi pénzekből a települési költségvetésekben tátongó lyukakat.

Kapcsolódó írásaink

Varga Mihály: Nem érdemes kockáztatni

ĀNálunk jóval gazdagabb nyugati országok sem tudjákmegengedni maguknak, hogy több tíz- vagy százmilliárd eurót költsenek a bevándorlási helyzet kezelésére – hangsúlyozta lapunknak a nemzetgazdasági miniszter