Külföld

Latin-Amerika legnépesebb országa meglepte a Nyugatot

Orbán Viktor személye és politikája meghatározó eleme a brazil választásoknak

Egy évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy Magyarország miniszterelnöke meghatározó szerepet tölt be Latin-Amerika legnépesebb országának, Brazíliának a közéletében. A baloldali Lula és a jelenlegi elnök, a nemzeti liberális Bolsonaro kampányában viszont Donald Trump mellett Orbán Viktor neve hangzik el a leggyakrabban – az utóbbi esetében, természetesen, mint a sikeres jobboldali politizálás példaadója emlegetik. Bár az elnökválasztás első fordulóját a korrupciós ügyei miatt korábban eljárás alá vont Lula nyerte, Bolsonaro és pártja várakozáson felül teljesített. A választás kimenetele tehát nyitott.

Latin-Amerika legnépesebb országa meglepte a Nyugatot
Orbán Viktor és Jair Bolsonaro brazil elnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Október 30-án tartják a brazil elnökválasztás második fordulóját, amelyben két jelölt, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva és a jelenleg regnáló jobboldali ellenfele, Jair Bolsonaro mérkőzik meg egymással. A kampányban meglepő módon kiemelt szerepet kapott Orbán Viktor is, akire a Munkáspárt autokratikus, a kormányzó Liberális Párt (PL) viszont olyan vezetőként tekint, aki bebizonyította, hogy sikeresen lehet irányítani egy országot a nemzeti és a keresztény-konzervatív hagyományokhoz ragaszkodva is.

Magyarországon gyakorta halljuk, hogy ez vagy az a kampány milyen durva volt. Brazíliában viszont a politikai brutalitás egészen mást jelent: Bolsonarot 2018-ban megkéselték, a politikus hosszú hónapokon át sztómazsákkal a hasfalán élt. Idén pedig több újságírót gyilkoltak meg azért, mert sarkos véleményük volt a vetélkedésről és annak résztvevőiről.

Az október 2-i első forduló is meglepetéssel szolgált: bár a korábban korrupciós vádakkal bíróság elé állított Lula nyert, kihívója minden várakozáson felül teljesített, a mögötte álló PL pedig legutóbbi eredményéhez képest 66 hellyel többet szerzett a nemzetgyűlésben és tizeneggyel többet a szenátusban. A nyugati sajtó megdöbbenéssel fogadta a „populisták” előretörését. A Guardian például azon méltatlankodott, hogy Eduardo Pazuello, a Bolsonaro-kormány volt egészségügyi minisztere annak ellenére nyert, hogy Brazíliában csaknem 700 ezer áldozata volt a koronavírus-járványnak, valamint hogy a választók többségét egyáltalán nem érdekli az Amazonasz őserdejének pusztulása és a korábbi évtized „progresszív vívmányainak” korlátozása.

A közvélemény-kutatások messze alulmérték Bolsonarot, aki 43 százalékkal lett második a szavazatok 48 százalékát bezsebelő Lula mögött. Az már múlt vasárnap eldőlt, hogy a brazil parlament mindkét házában a Liberális Párt lesz a meghatározó erő, és a legfrissebb becslések szerint a nem egészen négy hét múlva tartott második fordulóban Bolsonaro fordíthat, és újabb 4 évre magához ragadhatja Latin-Amerika legnépesebb országának vezetését.

Kapcsolódó írásaink