Külföld

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az elismerés mellé tízmillió svéd korona (375 millió forint) jár.

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat
Annie Ernaux
Fotó: AFP/Julie Sebadelha

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia (KVA) idén Annie Ernaux francia írónak ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat. Az elismeréseket – amelyek mellé tízmillió svéd korona (375 millió forint) jár – a szokásoknak megfelelően az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója szerint „a különböző Nobel-díjak alapjául szolgáló értékek a mai világban aktuálisabbak, mint valaha”. Hozzátette, az elismerést fontos inspirációs forrásnak tartja a fiatalabbak számára, mivel fantasztikus szimbólumot és valós példát jelentenek arra, hogy az emberek valóban képesek megváltoztatni a történelem menetét.

Annie Ernaux (leánykori nevén Annie Duchesne) 1940. szeptember 1-jén született, s főleg önéletrajzi jellegű irodalmi munkássága szoros kapcsolatot ápol a szociológiával. A Nobel Alapítvány indoklása szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért kapta, amellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait.

Annie Ernaux tanulmányait a roueni, majd a bordeaux-i egyetemen végezte.

Kapcsolódó írásaink

Szeszcsempészből Nobel-díjas író

ĀHatvan éve, 1962. július 6-án hunyt el William Faulkner Nobel-díjas amerikai író, a Dél irodalmi újjászületésének legmarkánsabb képviselője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom