Külföld

Nincsenek könnyű helyzetben az olaszok

Két emblematikus politikusnő számára is sorsfordító volt a voksolás: a keményvonalas konzervatív Giorgia Meloni politikai
pályája csúcsára ért, miniszterelnök lesz. Az itáliai liberálisok nagyasszonya, Emma Bonino politikai pályája végére
ért, pártjával együtt maga is búcsúzik a parlamenttől – áll a Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében, amely az olaszországi parlamenti választások eredményeit és a törvényhozás házaiba bejutott pártok migrációval kapcsolatos elképzeléseit mutatja be.

Nincsenek könnyű helyzetben az olaszok
Giorgia Meloni
Fotó: AFP/Eliano Imperato

Giorgia a magasban, Emma a mélyben – erre mutat rá a Migrációkutató Intézet gyorsjelentése, azon túl, hogy az olaszországi pártok választási szereplésével és bevándorláspolitikájával foglalkozik. A Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány megbuktatása után 2022. szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartottak Olaszországban, melynek nyomán a törvényhozás alsó- és felsőházában egyaránt stabil többséget szerzett a jobbközép pártszövetség. A három nagyobb és több kisebb formációból álló Centrodestra az ország mindhárom nagy régiójában legyőzte a balközepet, a Centrosinistrát. Rajtuk kívül egy nagyobb, a négy évvel ezelőtti választáson győztes Öt Csillag Mozgalom nevű párt és egy kisebb, a Centrosinistránál liberálisabb baloldali formáció is bekerült a parlamentbe, Harmadik Pólus néven.

A választási eredményből a migrációkritikus jobboldalnak adott világos felhatalmazás következik - hangsúlyozza a gyorselemzést jegyző Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője. Mint kifejti, a várhatóan november elején megalakuló Meloni-kormány nem nélkülözheti a három párt közötti kompromisszumos javaslatok kidolgozását: a migráció elleni fellépés a Liga slágertémája, mely a területért felelős belügyminiszteri tárcát máris magának követeli, ugyanakkor az Olasz Testvérek programjának is hangsúlyos eleme volt. A szigorú lépések megtételének ugyanakkor külső és belső korlátai egyaránt vannak.

Meloni a kampányban az észak-afrikai országokkal kötött megállapodások fenntartásáról és az országba érkező migránsok igazságos elosztásáról beszélt, de pártszinten homályosan fogalmaznak más kérdésekben, mint például a partraszállások blokkolása az embercsempészet megállítása érdekében, az illegális bevándorlást elősegítőnek tekintett nem kormányzati szervezetek (NGO-k) ellenzése, valamint a külföldről Olaszországba visszatérni szándékozó olaszok ösztönzése. Szintén elnagyoltnak tűnik „a legális bevándorlók társadalmi és munkaerő-piaci integrációja” megfogalmazás, gyakorlati lépések felsorolása nélkül.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink