Külföld

Joe Biden aggódik az olasz demokráciáért

Az Egyesült Államoknak fáj, hogy Európában a baloldali globalista elit pozíciókat veszít

A Mandiner hívta fel a figyelmet a Breitbart cikkére, amely szerint Joe Biden amerikai elnök aggódik, hogy Giorgia Meloni olaszországi választási győzelmével veszélybe került a demokrácia. 

Joe Biden aggódik az olasz demokráciáért
Joe Biden
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Joe Biden amerikai elnök a demokrata kormányzók szövetségének konferenciáját követő fogadáson Giorgia Meloni olaszországi választási győzelmére utalva azt mondta:

Látták, mi történt Olaszországban a választáson, látjátok, mi folyik világszerte. Lehet, hogy sokan túlzásnak hiszik, amit mondok, de a demokrácia a tét.”

A Breitbart cikke szerint nemcsak az elnök, de a Biden-kormány tisztviselői is aggódnak, hogy Meloni fellépésével a politikai erőtér a baloldali globalista elit felől az olyan populista konzervatívok felé helyeződik át, mint amilyenek Lengyelországban és Magyarországon hatalmon vannak.

Joe Biden az eredeti forrás szerint szóba hozta a kínai kommunista párt vezetőjével, Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszélését is a demokrácia és az autokrácia erényeiről.

„Szó szerint, van egy ügy – a demokrácia és az autokrácia miatt világszerte, nem csak nálunk – mondta. – És rettenetesen sok ember hisz abban, hogy a demokráciák nem tarthatók fenn a 21. században.”

Kapcsolódó írásaink