Gazdaság

A Gazprom a gázszállítások leállításával fenyegette meg Moldovát

A Gazprom orosz gázipari monopolcég megfenyegette Moldovát, hogy elzárja a gázcsapot, és szerződést is bonthat a moldovai féllel, ha nem teljesíti fizetési kötelezettségét október 20-ig.

A Gazprom a gázszállítások leállításával fenyegette meg Moldovát
Leállhat a moldovai gázszállítás
Fotó: MH

A Moldovagaz moldovai és a Gazprom orosz gáztársaság tavaly kötött megállapodása szerint a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles az előző hónapban elfogyasztott földgáz költségét teljes egészében, a tárgyhavi szerződéses gáz költségének pedig az ötven százalékát megfizetni.

A moldovai cég idén rendszeresen megsértette a gázszámla kifizetésének a határidejét – jegyezte meg a Gazprom, amely szerint az orosz holding mindig megértéssel kezelte a moldovai fél kéréseit.

A Gazprom október 1-jén bejelentette, hogy októberre harminc százalékkal, napi 8,06 millió köbméterről 5,7 millió köbméterre csökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást. A Gazprom a Moldovagaz részvényeinek ötven százalékát birtokolja.

Kapcsolódó írásaink

A bajok legfőbb okozói az energiaszankciók

ĀA parlament napirend előtti vitája során kedden Dömötör Csaba államtitkár emlékeztetett, hogy a háborút nem mi okoztuk, de a következményeit mi viseljük, Brüsszelnek felül kell vizsgálnia a politikáját