Külföld

Egy amerikai szóvivő megerősítette Namaziék szabadulását Iránban

Irán cserébe azt várja, hogy felszabadítsanak hétmilliárd dollárt a külföldön befagyasztott vagyonából

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán megerősítette, hogy elhagyhatja Iránt Baquer Namazi iráni–amerikai kettős állampolgár, fiát pedig elengedték a börtönből.

Egy amerikai szóvivő megerősítette Namaziék szabadulását Iránban
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólítását követően Teherán lehetővé tette a 85 éves Baquer Namazi számára a külföldi gyógykezelést
Fotó: NurPhoto/John Lamparski

„Baquer Namazit jogtalanul tartóztatták le Iránban, majd büntetése letöltése után nem engedélyezték neki, hogy elhagyja az országot annak ellenére, hogy többször jelezte: sürgős egészségügyi ellátásra van szüksége” – mondta a szóvivő.

A tisztségviselő hozzátette: úgy tudják, hogy az iszlám köztársaság döntésének oka Namazi egészségügyi állapota volt.

Az idősebb Namazi szerdán el is hagyta Iránt – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség. Az IRNA nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen Baquer Namazi látható, amint felszáll egy magánrepülőgépre egy férfi kíséretében, aki hagyományos ománi viseletet hord. A repülőgép oldalát az ománi királyi légierő jelképe díszítette. Az ENSZ szombaton beszámolt róla, hogy Teherán – António Guterres ENSZ-főtitkár felszólítását követően – lehetővé tette a 85 éves Baquer Namazi számára a külföldi gyógykezelést, míg fia, Siamak hazatérhetett családjához.

Baquer Namazit, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egykori tisztségviselőjét 2016 februárjában vették őrizetbe, amikor Iránba utazott, hogy kiszabadítsa fiát, Siamak Namazi iráni–amerikai üzletembert, akit 2015 októberében tartóztattak le.

2016 októberében kémkedésért mindkettejüket tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Baquer Namazit egészségi állapota miatt 2020-ban kiengedték a börtönből, és hátralévő büntetését házi őrizetben tölthette le. Ugyanakkor az iráni hatóságok egészségi problémái ellenére megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

Az iszlám köztársaságban jelenleg két másik amerikai állampolgárt tartanak még fogva: Emad Sharqi befektetőt, aki tíz évet kapott kémkedésért, valamint Morad Tahbazt, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

Irán jelezte: Namaziék szabadságáért cserébe azt várja, hogy felszabadítsanak hétmilliárd dollárt külföldön befagyasztott vagyonából. Az iszlám köztársaság több tíz milliárd dollár befagyasztott vagyonnal rendelkezik számos országban, egyebek között Kínában, Dél-Koreában és Japánban. Az összegeket azt követően tették hozzáférhetetlenné, hogy Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban újra életbe léptette a szankciókat Teheránnal szemben.

Az Egyesült Államok vasárnap visszautasította azokat az iráni értesüléseket, amelyek szerint a két amerikai állampolgár elengedéséért cserébe Washington külföldön befagyasztott iráni pénzeket tesz hozzáférhetővé.

Kapcsolódó írásaink