Külföld

Irán saját gyártású vontató űrhajót bocsátott fel az űrbe

Iránban polgári és katonai űrprogramot is folytatnak

Irán felbocsátotta az űrbe saját gyártású, tesztelés alatt álló vontató űrhajóját, amellyel műholdakat tudnak majd egyik pályáról a másikra átállítani – jelentette kedden az iráni állami televízió.

Irán saját gyártású vontató űrhajót bocsátott fel az űrbe
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Iranian Defence Ministry

A Szaman elnevezésű multifunkcionális űrjárművet a védelmi minisztérium bocsátotta fel hétfőn. Az iráni űrügynökség vezetője elmondta, azt remélik, hogy már a közeljövőben használni tudják a vontatót, amelynek terveit 2017-ben mutatták be.

Iránban polgári és katonai űrprogramot is folytatnak, utóbbival kapcsolatban az Egyesült Államok attól tart, hogy az hozzájárulhat Teherán ballisztikusrakéta-programjához is.

Irán júniusban tesztindítást végzett egy szilárd üzemanyaggal hajtott, műholdat szállító rakétával, augusztusban pedig Oroszország fellőtte a világűrbe az Omar Hajjám 12. századi perzsa költőről, matematikusról, filozófusról és csillagászról elnevezett iráni kémműholdat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom