Külföld

Újabb menekülthullámra kell készülnie Európának

Az európai határ- és partvédelmi ügynökség adatai szerint a januártól augusztusig tartó időszakban 2016 óta a legmagasabb volt az uniós országokba irányuló illegális határátlépések száma. A Frontex szóvivője hangsúlyozta: Európának megnövekedett migrációs nyomással kell szembenéznie.

Újabb menekülthullámra kell készülnie Európának
Újabb menekülthullám fenyegeti Európát
Fotó: Die Welt

A legtöbben a nyugat-balkáni útvonalon keresztül próbálnak eljutni az uniós tagállamokba. Az év első nyolc hónapjában több mint 86 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. A menekültek Görögországból kelnek át a balkáni államokba, és onnan próbálják meg elérni Nyugat-Európát.

A tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik.
A tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik
Fotó: BBC

Jelentősen megnőtt idén a közép-mediterrán migráció is. Olaszországban 2017 óta nem regisztráltak annyi illegális bevándorlót, mint idén. Eddig csaknem 69 ezren érkeztek a dél-európai államba.

Spanyolországot három különböző útvonalon érik el a migránsok. A legkockázatosabb a nyugat-afrikai szakasz, amikor a tenger felől próbálnak eljutni Afrikából Spanyolországba. 2020 óta az Afrika partjainál fekvő Kanári-szigetek váltak a Spanyolországba igyekvő menekültek egyik célpontjává. A spanyol kormány adatai szerint január 1. és július 15. között legalább 9308 ember érte el a Kanári-szigeteket Nyugat-Afrikából, ami csaknem 28 százalékos emelkedést jelent, 2021 azonos időszakához képest. Az újabb és újabb menekültekkel teli hajók érkezése miatt azonban egyre feszültebb a helyzet a szigeteken. A helyiek már számtalanszor utcára vonultak, hogy nemtetszésüknek adjanak hangot. A szigetlakók szerint a csendes lakóhelyük migrációs tranzitállomássá változott az elmúlt időszakban.

A második útvonal Marokkóból a két észak-afrikai spanyol exklávéba, Ceutába és Melillába vezet. Itt 60 százalékkal nőtt az érkezők száma idén.

A bevándorlók már számtalanszor megrohamozták a melillai határkerítést.
A bevándorlók már számtalanszor megrohamozták a melillai határkerítést
Fotó: NBC News

A harmadik útvonalon azonban csökkent a migrációs nyomás. A menekülteknek már csak kisebb csoportja próbál a Földközi-tengeren át a spanyol szárazföldre eljutni.

Spanyolországba idén közel 23 500 bevándorló érkezett.

Az újabb menekülthullám hatásai nemcsak a dél-európai országokban érzékelhetők.

A szomszédos Ausztriában is egyre feszültebb a helyzet. Csehország és Ausztria az új migrációs hullám miatt visszaállította az ellenőrzést a szlovák határon.

Csehország és Ausztria is visszaállította az ellenőrzést a szlovák határon.
Csehország és Ausztria is visszaállította az ellenőrzést a szlovák határon
Fotó: ABC News

Az osztrák belügyminiszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy minél gyorsabban találjon megoldást.

Csehországban a hatóságok idén csaknem 12 000 migránst vettek őrizetbe. A 2015-ös menekülthullám idején ez a szám 8500 volt. Milan Majer, az idegenrendészet igazgatója szerint sikeres a határzár. Majer tudatta: az illegális határátlépők többsége szíriai állampolgár, akik hosszabb ideje tartózkodtak Törökországban, most pedig Németországba tartanak. 

Németországban is drasztikusan megemelkedett az illegális határátlépések száma. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség idén szeptember végéig nagyjából kétszer annyi menekültet regisztrált, mint egy évvel korábban.

Egyre több illegális bevándorló érkezik Németországba is.
Egyre több illegális bevándorló érkezik Németországba is
Fotó: Bild

Szeptember 28-ig mintegy 56 800 illegális bevándorló lépte át a határt, szemben az egy évvel korábbi 28 892-vel. A legtöbben az Ausztriával és a Csehországgal közös határszakaszon keresztül érkeznek.

Szakértők szerint félő, hogy megismétlődhetnek azok a képsorok, amelyeket a 2015-ös menekültválság során láthattunk. Az utóbbi időben Európa-szerte romlott a biztonsági helyzet a migránsok nagyarányú beáramlása miatt.

Egyre többen követelik, hogy a menekültválságot tétlenül néző Brüsszel, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza egy újabb, a 2015-öshöz hasonló migránsválság kirobbanását.

Szakértők szerint félő, hogy megismétlődhetnek azok a képsorok, amelyeket a 2015-ös menekültválság során láthattunk.
Szakértők szerint félő, hogy megismétlődhetnek azok a képsorok, amelyeket a 2015-ös menekültválság során láthattunk
Fotó: The New York Times

Elemzők szerint több oka is van az újabb migrációs nyomásnak.

A koronavírus-járvány enyhülése után a legtöbb ország lazított a beutazási korlátozásokon, a határokon már nincsenek szigorú ellenőrzések. A pandémia idején sok migráns tartózkodott tranzitországokban, például Líbiában. A nagy részük elindult már Európa irányába. Az afganisztáni helyzet súlyosbodásával pedig egyre több afgán menekült is érkezik a kontinensre.

2015-ben a németek még tárt karokkal várták a migránsokat. Ez azóta megváltozott.

Eközben egyre több uniós tagállam vezetése ítéli el a kezeletlen illegális bevándorlást. Brüsszelnek azonban az elmúlt hét év is kevés volt arra, hogy megoldást találjon az egész Európát sújtó problémára.

FORRÁS: Die Welt, Bild, Reuters

Kapcsolódó írásaink