Külföld

Ügyvédei szerint a szaúdi trónörököst mentelmi jog illeti meg a Hasogdzsi-perben

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki – jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.

Ügyvédei szerint a szaúdi trónörököst mentelmi jog illeti meg a Hasogdzsi-perben
Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölték meg szaúdi ügynökök, az amerikai titkosszolgálatok szerint valószínűleg a trónörökös utasítására, aki már évek óta a királyság tényleges uralkodójának számít.

Szalmán herceg tagadja, hogy Hasogdzsit az utasítására ölték volna meg, bár azt később elismerte, hogy a gyilkosságra „az én vezetésem idején” került sor.
Szalmán bin Abdel-Azíz, az idős szaúdi uralkodó múlt héten királyi rendeletben kormányfővé nevezte ki a trónörököst, ami egy szaúdi tisztségviselő szerint teljeséggel megfelelt a koronaherceg eddig is gyakorolt hatáskörének.

„A királyi rendelet kétséget sem hagy afelől, hogy a koronaherceget megilleti a pozíciójából fakadó immunitás” – hangsúlyozták a trónörökös ügyvédei abban a beadványban, amelyben arra kérik a washingtoni szövetségi kerületi bíróságot, hogy szüntesse meg az eljárást. Az ügyvédek korábbi bírósági perekre hivatkoztak, amelyekben az Egyesült Államok elismerte külföldi állam- és kormányfők mentességét.

Joe Biden amerikai elnök júliusi szaúdi látogatása során, amikor kézfogás helyett ökölpacsival üdvözölte a koronaherceget, hangsúlyozta, hogy a trónörököst tartja felelősnek a Hasogdzsi-gyilkosságért. Szalmán herceg tagadta, hogy köze lett volna az esethez, és azt mondta, hogy az elkövetőket felelősségre vonták.

A washingtoni pert Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz török állampolgár és a Hasogdzsi által alapított egyik emberi jogi szervezet közösen indította el, közelebbről meg nem nevezett kártérítést követelve a Nyugaton általában csak MBS monogrammal említett szaúdi trónörököstől. A perben a koronahercegen kívül további húsz szaúdi alperes neve szerepel.

A vád szerint MBS, az alperesek és mások arra szövetkeztek, hogy „végleg elnémítsák Dzsamál Hasogdzsit”, miután kiderült, hogy a néhai szaúdi újságíró „a (szaúd-arábiai) demokratikus reformok és az emberi jogok előmozdítására” kívánja használni az emberi jogi szervezetet.

A bíróság arra kérte az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy foglaljon állást: vajon Szalmán herceget valóban megilleti-e a mentesség, és eredetileg október 3-i határidőt szabott a válaszadásra.

Miután a trónörököst múlt héten miniszterelnöknek nevezték ki, az amerikai tárca pénteken 45 napos határidő-módosítást kért, hogy alaposan előkészített választ adhasson a bíróságnak „a megváltozott körülmények fényében”.

Hétfőn John D. Bates amerikai szövetségi kerületi bíró jóváhagyta az igazságügyi minisztérium kérését, de hangsúlyozta: újabb meggyőző érv hiányában további halasztást nem fog engedélyezni. Bates bíró a bírósági dokumentumban leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak november 17-ig kell hivatalosan állást foglalnia a kérdésben.
 

Kapcsolódó írásaink