Külföld

Öt embert halálra, hármat pedig börtönbüntetésre ítéltek a Hasogdzsi-perben

Öt embert ítélt halálra hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság az emigráns ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében indított büntetőperben, további három vádlottra pedig összesen 24 év börtönbüntetést róttak ki - közölték hétfőn szaúd-arábiai bírósági források.

Öt embert halálra, hármat pedig börtönbüntetésre ítéltek a Hasogdzsi-perben
Öt embert ítélt halálra hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság az emigráns ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében indított büntetőperben
Fotó: mh

Salán as-Salán szaúdi főügyész szerint nem találtak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa és volt tanácsadója ellen. Hozzátette, hogy elengedték a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetőjét, Ahmed al-Aszírit, valamint Ahmed al-Otejbít is, aki a gyilkosság idején Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának - ahol Hasogdzsit megölték - volt a vezetője.

Korábban az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott, „erős a gyanúja”, hogy Kahtáni és Aszíri az újságíró meggyilkolásának kitervelői között voltak.

A gyilkosság miatt az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 17 szaúdi állampolgárt - köztük Kahtánit és Otejbít - tavaly november közepén szankciókkal sújtotta.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban - annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét - azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban. Hasogdzsi holtteste a mai napig nem került elő.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és több nyugati kormány a gyilkosság felbujtójának Mohamed bin Szalmánt tartja, Rijád azonban ezt a vádat többször visszautasította.

Törökország részéről a külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy reagált először hivatalosan a rijádi ítéletre. Aksoy közleményben azt írta, hogy az ítélet „messze elmaradt” attól, amit Törökország és a nemzetközi közösség a gyilkosság teljeskörű felderítését és az igazság helyreállítását illetően elvárt. Aksoy rámutatott: továbbra is megválaszolatlanok olyan fontos kérdések, mint a holttest sorsa, a gyilkosság felbujtóinak, valamint az állítólagos helyi összekötőknek a kiléte, amelyek az igazságtétel és az elszámoltathatóság szempontjából alapvetők lennének.

A török külügyi szóvivő hangsúlyozta: a gyilkosság felderítése, továbbá a felelősök és a felbujtók megbüntetése nem csak jogi, hanem lelkiismereti felelősség és kötelezettség is. Törökország ismételten kifejezi várakozását az igazságügyi együttműködésre a szaúdi hatóságokkal - zárta sorait Aksoy.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom