Külföld

Pakisztánnak „nincs mozgástere” arra, hogy többet fordítson a pusztító árvizek utáni helyreállításra

Az áradások hatalmas területeket öntöttek el, és közel 1700 ember életét oltották ki

Pakisztánnak nincs további „mozgástere” arra, hogy többet fordítson az éghajlatváltozással összefüggésbe hozott pusztító árvizek utáni helyreállításra – mondta kedden az éghajlatváltozással foglalkozó pakisztáni miniszter, aki az ENSZ új segélyfelhívásának elindításakor még több és gyorsabb nemzetközi segítséget kért.

Pakisztánnak „nincs mozgástere” arra, hogy többet fordítson a pusztító árvizek utáni helyreállításra
A víz útján terjedő betegségek és a növekvő éhínségtől való félelem új fenyegetést jelent a hetekig tartó, példátlan áradásokat követően
Fotó: Anadolu Agency/Adeel Ahmed

Az ENSZ ötszörösére, 160 millió dollárról 816 millió dollárra emelte azt az összeget, amelyre szerinte Pakisztánnak szüksége van humanitárius célokra, mivel a víz útján terjedő betegségek és a növekvő éhínségtől való félelem új fenyegetést jelent a hetekig tartó, példátlan áradásokat követően.

Sherry Rehman éghajlatvédelmi miniszter a Pakisztánnak nyújtott segélyekről szóló genfi konferencián azt mondta, nincs már mozgástér gazdaságösztönzésre: „a fejlett világnak fel kellene gyorsítania az éghajlati katasztrófa sújtotta térségek finanszírozását”.

Az áradások hatalmas területeket öntöttek el a dél-ázsiai országban, és közel 1700 ember életét oltották ki. Több százezer kitelepített ember él a szabad ég alatt. A rekordmennyiségű monszuneső és az északi hegyekből lezúduló heves gleccserolvadás okozta árvíz a 220 milliós lakosságból 33 millió embert érintett, és a kormány becslései szerint 30 milliárd dollárra becsülhető kárt okozott.

A kormány és az ENSZ az éghajlatváltozást okolja a katasztrófáért.

Julien Harneis, az ENSZ pakisztáni humanitárius koordinátora szerint a 816 millió dolláros felhívás egyáltalán nem elég.

Rehman szerint Pakisztánnak sürgősen szüksége van gyógyszerekre 8,2 millió ember számára, és további élelmiszereket kell importálnia.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta, hogy Pakisztán „közegészségügyi katasztrófa szélén áll”. Hangsúlyozta, sürgős, határozott támogatást kell nyújtani, fenntartható finanszírozással.

A 815 millió dolláros felhívás részeként még 150 millió dollárra van szükség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom