Külföld

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jobboldal mintaképe

A The New York Times szerint Orbán Viktor kormányfő a jobboldal példaképe lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikai lap úgy fogalmaz: a Republikánus Párt kampányígéretei kísértetiesen hasonlítanak a magyar kormánypártéhoz.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jobboldal mintaképe
Orbán Viktor kormányfő a jobboldal példaképe lett világszerte
Fotó: Fox News

A Bloomberg arról ír, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és szövetségesei EU-ellenes hangulatot keltve nyertek a választásokon. A lap szerint ezek a pártok az infláció és a migráció miatti frusztrációt használták fel a hatalom megszerzése érdekében.

Az Egyesült Államok aggódik, hogy az európai politikai erőtér a jobboldal felé tolódik át.
Az Egyesült Államok aggódik, hogy az európai politikai erőtér a jobboldal felé tolódik át
Fotó: Il Giornale

A Breitbart cikke szerint a Biden-kormány tisztviselői aggódnak, hogy az európai politikai erőtér a populista jobboldal felé tolódik át.

Nemcsak a tengerentúlról nézik rettegve a jobboldal előretörését, hanem Európában is.

Négy évtizede nem volt ilyen támogatottsága a kontinensen a szélsőjobboldali pártoknak. A Politico hogyan jutott ki a szélsőjobboldal a kutyaházból címmel jelentett meg cikket. A brüsszeli lap szerint az évtizedekig politikailag mérgezőnek tartott szélsőjobboldali pártok idén nagy győzelmeket arattak.  Most már a fősodorban vannak, és a hatalmuk is megnőtt az Európai Unióban.

A Politico azt írja, történelmi sikereket értek el a szélsőjobboldali és bevándorlásellenes pártok idén Olaszországban, Svédországban és Franciaországban is.

Brüsszel nem is attól fél leginkább, hogy szélsőjobboldali miniszterelnöke lesz az EU harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországnak, hanem attól, hogy a jobboldal megerősödésével nehezebb lesz megbüntetni Magyarországot vagy éppen Lengyelországot.

A leendő olasz kormány jobban ki fog állni majd Budapest és Varsó mellett a Brüsszellel szembeni vitáikban, mint a jogállamiság, a szuverenitás, az illegális bevándorlás, a médiaszabadság vagy az LMBTQ-kérdések.

A brüsszeli bürokraták számára csak olaj a tűzre, hogy az előrejelzések szerint Spanyolországban is a jobboldal áll nyerésre.

Spanyolországban is jobboldali győzelmet jósolnak.
Spanyolországban is jobboldali győzelmet jósolnak
Fotó: BBC

Az ibériai államban jövőre járulnak az urnákhoz a lakosok. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnöknek nehéz dolga lesz. A kutatások alapján a konzervatív Néppárt fölényesen megelőzi a spanyol szocialistákat, azonban nem valószínű, hogy elegendő szavazatot kapnak ahhoz, hogy a kormánytöbbséget is megszerezzék. Ez azt jelenti, hogy a szélsőjobboldali Vox párttal kell koalíciós megállapodást kötniük, amelynek vezetője, Santiago Abascal, Giorgia Meloni egyik szövetségese.

Magyarország a példakép a spanyol jobboldal számára.
Magyarország a példakép a spanyol jobboldal számára
Fotó: El País

Attól meg még inkább frászt kapnak Brüsszelben, hogy Magyarország a minta a spanyol jobboldal számára. Abascal többször is elmondta, hogy a magyarhoz hasonló születési tervvel készül a kormányzásra, mert Orbán Viktor politikája ezen a területen is „példaértékű” számára.

Az EP alelnöke már az olasz választások után is nemtetszésének adott hangot. Katarina Barley közölte: Giorgia Meloni olyan miniszterelnök lesz, akinek Orbán Viktor és Donald Trump a politikai példaképe. Ha a spanyol jobboldal győz jövőre, akkor tovább nő a magyar kormány szövetségeseinek tábora az Európai Unióban.

Magyarország, Lengyelország, Olaszország együttesen jelenleg egy 110 millió fős blokkot tesz ki. A spanyol jobboldal sikere után ez a szám elérheti a 160 milliót a 447 milliós Európai Unióban.

FORRÁS: The New York Times, Breitbart, Politico, Bloomberg

Kapcsolódó írásaink