Külföld

Új utakon az illegális migránsok

Csütörtök óta több mint hétszáz illegális migránst tartóztattak föl a cseh–szlovák határon. A szakértő szerint az embercsempészek módosították az útirányukat.

Új utakon az illegális migránsok
Illegális migránsok Szerbiában, Magyarkanizsa térségében
Fotó: Hegedűs Róbert / MH

Immár Szlovákián keresztül vezet Európa legfontosabb migrációs útvonala - egyebek mellett erről is beszélt az HN hírportálnak Vít Novotný. A brüsszeli Wilfried Martens Európai Tanulmányi Központ munkatársa szerint úgy tűnik, az embercsempészek felfedezték, hogy Csehországon és Szlovákián át sokkal könnyebben eljuthatnak Nyugat-Európába, mint más államokon keresztül. A szakértő úgy véli, a bevándorlók többnyire Szíriából érkeznek, majd Románián, Szerbián és Magyarországon át jutnak el Szlovákiába. Novotný kiemelte, a migrációs nyomás az ukrajnai háború kitörése miatt nőhetett meg. Utalt arra is, Szlovákia a határvédelem gyenge pontjává vált, s ezt a hibát azonnal kihasználták a bűnözők.

Néhány napja Csehország és Ausztria ideiglenes ellenőrzést vezetett be a szlovák határokon az illegális migránsok megnövekedett száma miatt. A cseh rendőrség a szlovák határon csütörtök óta több mint hétszáz illegális migránst tartóztatott föl – s ezen túl horogra akadt csaknem két tucat embercsempész is.

Kapcsolódó írásaink