Külföld

Súlyos a helyzet Verespatakon

Mentőakciót rendelt el vasárnapra virradóra az erdélyi Fehér megyei katasztrófavédelem. Verespatakon ezúttal nem a bánya, hanem egy vízgyűjtő tó gátja hibásodott meg.

Súlyos a helyzet Verespatakon
A település látképe
Fotó: MH

Egy 903 méter magasságban fekvő, 1908-ban az aranybányászat megkönnyítését szolgáló tó gátja sérült meg vasárnapra virradóan Verespatak fölött – olvasható a Főtér friss cikkében. Mint írják, a Fehér megyei katasztrófavédelmi hatóságokat a település polgármestere értesítette arról, hogy probléma van a szerkezettel, ezért megelőzésként rendelték el az esetleges gátszakadás nyomán kiáradó víz által fenyegetett területeken élők evakuálását.

A döntés nyomán 268, a tó közelében élő embernek kell elhagynia otthonát – számukra az abrudbányai és topánfalvi iskolai kollégiumokat és sportcsarnokokat jelöltek ki szállásként. A töltés megjavításához le kell engedni a vizet, ezért nagy teljesítményű szivattyúkat akarnak a helyszínre vinni, ám előbb utat kell vágni a tóhoz. Mivel a gátat évtizedek óta nem tartják karban, állapota nagyon rossz, ezért felvetődött, hogy azt már fel sem töltik újra.

Kapcsolódó írásaink

A ghánai szemétteleptől Verespatakig

ĀAz Uránia mozi szeptembertől októberig vetített minisorozata fontos ökológiai kérdéseket feszeget, és azt vizsgálja, milyen viszonyban áll az ember a környezettel