Külföld

A baloldali média csapdái 

Fabio Torriero, a római Lumsa egyetemen a politikai kommunikáció professzora figyelmeztet, a baloldal úgy tesz, mintha a jót csak ők testesítenék meg.

A baloldali média csapdái 
A jobboldali győzelem Olaszországban is sokkot okozott a baloldali médiának
Fotó: AFP/Riccardo Fabi

Amikor Olaszországban a jobboldali pártok nyernek, a baloldal csapdákat állít, figyelmeztet Fabio Torriero. A professzor az Il Giornale országos napilapnak ezekről csapdákról beszélt.

„Létezik egy kommunikációs technika, az úgynevezett Voiltaire-szindróma, vagyis a jó megtestesülésének igénye, amelynek három csapdája is lehet. Kezdjük azzal a megállapítással, mely szerint csak a baloldal képviseli a jót, demokráciát és a jogot, a másik oldal gonosz, középkori és fasiszta” – fogalmazott Fabio Torriero.

A szavazás eredményének eljelentéktelenítése egy jellegzetes módszer megállapítása szerint, azaz csupán a változtatás szükségessége tükröződik az eredményekben. A győztesek méltósága tabu, jön a már említett mantra, mi vagyunk a jók, ti vagytok a rosszak. Mivel a rossz nem győzhet, a jó meg nem veszíthet, egyszerű protestszavazatokról beszélnek, fogalmaz a professzor.

„Harmadjára arra a kifinomult technikára érdemes emlékeztetni, amellyel mind a kampányban, mind a jobboldal győzelmét követően a média minden területén dolgozó balos megmondóemberek éltek. Ebben a technikában elsősorban a RAI és a La 7 munkatársai jeleskedtek. Tanácsok garmadával rukkoltak elő, hogyan kell, érdemes politizálni, milyen legyen a jobboldal. Giorgia Meloninak elmagyarázták, mit is kellene tennie, hogy elkerülje a gyors bukást” – beszélt tapasztalatairól.

A beiktatására váró miniszterelnök tettekkel, és nem hangzatos ígéretekkel szeretné bizonyítani, a liberális, konzervatív, keresztényi gondolatok keverékével gazdálkodva is lehet politikai sikereket elérni.

Meloni javára írható, nem rabja a közösségi oldalaknak, üzenetei egyszerűek, nem egy rögtönző típus.

Mindez azért is fontos, mert akadtak már olyan politikusok, akik kedden a Roma focicsapatát éljenezték, majd másnap a Lazio győzelmét ünnepelték feltűnően harsányan. Csakhogy Olaszországban az ilyesmi öngólnak számít, mert ez két klub nem csupán városi rivális, hanem két különböző politikai értékrendű világot jelenít meg.

Fabio Torriero megállapításai azért is érdekesek, mert elemzése akár a magyarországi viszonyokra is vonatkozhatna.

Kapcsolódó írásaink

Lendületben a jobboldal Európában

ĀA fölényes jobboldali választási győzelmek mögött többek között az elhibázott baloldali válságkezelés és szankciós politika áll