Külföld

Kövér László: Törökországnak az Európai Unióban lenne a helye

Az ukrán–orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar–török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.

Kövér László: Törökországnak az Európai Unióban lenne a helye
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét az Országházban 2022. szeptember 28-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kövér László a Parlamentben tartott megbeszélés után újságírók előtt elmondta: A tanácskozáson áttekintették az ukrán–orosz háború biztonságra és gazdaságra gyakorolt hatását és veszélyeit.

„Magyarország elismeréssel tekint arra a stabilizáló, kiegyensúlyozó és támogató szerepre, amit Törökország az Európai Unió hasznára betölt” – mondta.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte a migrációs kérdés kezelését, és az energetikai biztonság érdekében kifejtett török tevékenységet. Törökország szerepvállalása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy csökkentsék a humanitárius katasztrófa esélyét, amit a világban az élelmiszerhiány okozott volna – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy ennek alapján és az előzményeket figyelembe véve is egyértelmű, hogy Törökországnak – hasonlóan a nyugat-balkáni államokhoz – az Európai Unióban lenne a helye.

Kövér László megerősítette továbbá, hogy Törökország csatlakozását lehetőségeihez mérten támogatja Magyarország, és a jövőben is szeretné elősegíteni.  

Az Országgyűlés elnöke kiválónak minősítette a magyar–török kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket ezen a látogatáson is megerősítettek a felek. Szólt arról is, hogy a tavalyi évben a kereskedelmi forgalom rekordot ért el a két ország között. Kitért arra is, hogy hamarosan stratégiai tanácsülést tartanak a két ország vezetői.

Kövér László jelezte, köszönettel elfogadta a nemzetgyűlés elnökének törökországi látogatásra szóló hivatalos meghívását. Ehhez kapcsolódva a baráti tagozatok és az országgyűlési szakbizottságok szintén találkoznak majd egymással - jelezte Kövér László.

Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke elmondta: értékelték a két ország parlamentjei közötti együttműködést és annak jövőbeni, magasabb szintű lehetőségeit.

Törökország és Magyarország között politikai, gazdasági és kereskedelmi területeken egyaránt nagyon jó az együttműködés – hangoztatta a török politikus.

A nemzetgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarország reálisan közelíti meg az ukrán–orosz háborúval összefüggő problémákat. Kifejezte külön köszönetét, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozási kérelmét.  

Felidézte, hogy 1923 decemberében az első együttműködését Magyarországgal írta alá a Török Köztársaság. Jövőre lesz százéves ez a baráti együttműködés, és 2024-et török–magyar kulturális évként jelölték meg – számolt be a nemzetgyűlés elnöke, aki arra a számít, hogy a két nép között meglévő jó kapcsolatokat tovább erősítik majd a megrendezendő programok.  

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom