Külföld

Az Iráni Forradalmi Gárda dróntámadásokat hajtott végre Észak-Irakban

Az iráni elnök a napokban felszólította a biztonsági erőket, hogy lépjenek fel határozottan a lázadókkal szemben

Az Iráni Forradalmi Gárda rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre Irak északi, kurd régiójában szerdán – közölte az IRNA iráni állami hírügynökség, közlésük szerint terroristákra mértek csapást.

Az Iráni Forradalmi Gárda dróntámadásokat hajtott végre Észak-Irakban
Az Iráni Forradalmi Gárda dróntámadásokat hajtott végre Észak-Irakban
Fotó: Anadolu Agency/Fariq Faraj

A Komala nevű iráni kurd ellenzéki párt közölte, hogy több irodáját eltalálták, és áldozatokról, anyagi kárról számolt be.

Irán a kurd ellenzékieket tette felelőssé a napok óta zajló országos tüntetéshullámért. Az ország északnyugati részében mintegy tízmilliós kurd kisebbség él.

A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. Aminit az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.

Jogvédő csoportok úgy tudják, hogy a tüntetések során eddig legalább 76-an vesztették életüket és több mint 1200 embert vettek őrizetbe. Az iráni hatóságok közölték, hogy tíz rendőr is meghalt.

Az iráni rendőrség szerdán figyelmeztetett, hogy teljes erővel lép fel a tiltakozókkal szemben. A rendőrség közleményében azt írta, hogy az Iszlám Köztársaság ellenségei különféle ürügyeket keresve megpróbálják megzavarni a rendet és aláásni a nemzet biztonságát.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a napokban felszólította a biztonsági erőket, hogy lépjenek fel határozottan a lázadókkal szemben.

Ísza Zarepúr tájékoztatási miniszter szerdán jelezte: korlátozták a hozzáférést néhány online platformhoz, amelyeket a zavargások megszervezéséhez használtak. A tárcavezető hozzátette: az internet-hozzáférés korlátozásának feloldása a hatóságok döntésén múlik.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom