Külföld

Uniós szóvivő: Még korai találgatni, mi okozhatta a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken

A bizottság mérlegeli a szivárgásoknak a tengeri hajózásra és a környezetre gyakorolt hatásait

Nagyon korai lenne még azt találgatni, hogy mi okozhatta a szivárgást az Északi Áramlat–1 és az Északi Áramlat–2 földgázvezetéken – közölte kedden Tim McPhie, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője a testület sajtótájékoztatóján.

Uniós szóvivő: Még korai találgatni, mi okozhatta a szivárgást az Északi Áramlat gázvezetékeken
Északi Áramlat–1
Fotó: AFP/dpa/Jens Buttner

A szóvivő elmondta: a bizottság figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és mérlegelik a szivárgásoknak a tengeri hajózásra és a környezetre gyakorolt hatásait. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely szerint a szivárgások gyanúsan egybeestek a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, Baltic Pipe nevű vezeték felavatásával, McPhie hangsúlyozta: még korai bármilyen egybeesésből következtetéseket levonni.

Eric Mamer uniós szóvivő megerősítette: „A bizottság nem találgathat, hogy szabotázs történt-e vagy sem, mivel nem áll rendelkezésünkre olyan információ, amelyből megállapíthatnánk, mi okozta a szivárgást”.

Keddi sajtóhírek szerint Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden az ismeretlen eredetű balti-tengeri gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetékben észleltek.

A svéd tengerészeti hatóság figyelmeztetést adott ki az Északi Áramlat–1 vezeték két ponton való szivárgása miatt nem sokkal azután, hogy a közeli Északi Áramlat–2 vezetéken is szivárgást észleltek, ami arra késztette Dániát, hogy eltanácsolja a hajókat a vezeték öt tengeri mérföldes körzetéből.

A Der Tagesspigel német lap kedden azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken.

Kapcsolódó írásaink