Külföld

Friedrich Merz, a CDU elnöke a menekültek turizmusáról

„Jelenleg a menekültek szociális turizmusát éljük – be Németországba, vissza Ukrajnába, be Németországba, vissza Ukrajnába”– mondta a német jobbközép ellenzéki párt elnöke, Friedrich Merz a Bild TV-ben a Mandiner információi szerint.

Friedrich Merz, a CDU elnöke a menekültek turizmusáról
Friedrich Merz, a CDU elnöke nagy követ dobott be a vízbe az ukrán menekültek turizmusával kapcsolatban
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Friedrich Merz, a CDU párelnöke a Bild TV keddi adásában alaposan beletenyerelt egy témába, ami egyrészt nem új keletű, másrészt nagyon kellemetlen a német kormánynak. A pártelnök hangsúlyozta, a CDU „már tavasszal figyelmeztetett arra, hogy ez a probléma felléphet”, a kormány azonban „süketnek tettette magát”.

A Mandiner úgy summázza a téma bedobását, hogy valódi szociális turizmusról – amelynek keretében ukránok tömegével jönnek Németországba felvenni a menekülteknek járó szociális juttatásokat, majd boldogan eléldegélnek belőlük Ukrajnában – a statisztikai adatok nem tanúskodnak, így Friedrich Merz célja valószínűleg nem az volt, hogy felvessen egy valós és súlyos problémát. Megjegyzése sokkal inkább arról árulkodik, hogy a német társadalomban megjelent egy olyan mértékű ukránellenesség, amelyet már középpártoknak is érdemes meglovagolniuk.

A cikk azzal folytatódik, hogy nem csoda, hogy a leginkább militánsan ukránpárti szavazótáborral rendelkező Zöldek voltak az elsők, akik ráugrottak Merz kiszólására. Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke azt a kérdést vetette fel, hogy „hogyan is fér össze a CDU sokszor hivatkozott, Ukrajnával való szolidaritásával az, hogy Friedrich Merz e rémséges támadó háború elől menekülő emberek kontextusában »szociális turizmusról« beszél”?

A kormány részéről Nancy Faeser belügyminiszter reagált, aki azt írta, „a Putyin bombái és tankjai elől menekülő ukrán nők és gyermekek kontójára hangulatot kelteni hitvány dolog. A »szociális turizmus« a 2013-as év legrosszabb szava volt, és 2022-ben is minden demokratához méltatlan”.

Reagált Michael Roth korábbi külügyi államtitkár, a Bundestag külügyi bizottságának SPD-s elnöke is. Szerinte „Ukrajnában szörnyű háború dúl. A szociális turizmusról szóló szövegelés tönkreteszi a társadalmi összetartást, amelyet korábban Ukrajna támogatásában és a menekülők befogadásában tapasztaltunk. Aki ilyet mond, annak nulla felelősségérzete és empátiája van.”

Emellett természetesen nem maradhatott csendben a téma kapcsán a Budapestre akkreditált Ljubov Nepoppal együtt néhány hónapja kirúgott, hamarosan hazautazó berlini ukrán nagykövet, Andrij Melnik is, aki így kommentálta Merz megjegyzését: „WTF? Honnan ez az őrültség az ukrán háborús menekültek állítólagos »szociális turizmusáról«? Joguk van bármikor meglátogatni hazájukat. Honnan ez az olcsó populizmus? Szent bimbamm!”

A nagykövet emellett belinkelte Merz számára a német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) tájékoztatóját az Ukrajnából érkezett menekültek jogairól.

Kapcsolódó írásaink