Külföld

Tél tábornok közelít az ukrán fronton

Az előzetesen mondott létszámhoz képest többeket érint az az oroszországi részleges mozgósítás, az Egyesült Államok pedig azt közölte, 12 milliárd dollár értékben új katonai és gazdasági támogatást nyújtanak Ukrajnának – írta meg a Reuters.

Tél tábornok közelít az ukrán fronton
Az oroszok négy megyét akarnak megszerezni
Fotó: AFP/Aris Messinis

A „részleges” orosz mozgósítás az előzetes várakozásoknak megfelelően sokkal több embert érinthet majd, mint az eredetileg bejelentett, 300 ezer, katonai kiképzéssel rendelkező tartalékos – írta a portfolio.hu. Valójában 1–1,2 millió orosz állampolgár kaphat hamarosan behívót. Az orosz hadműveleti célok is egyértelművé váltak: Moszkva késő ősszel, a tél folyamán négy megyét akar elvenni Ukrajnától. Arra számítanak, a hideg időjárás mérsékli a harci kedvet.

A lap forrásai szerint nem valószínű, hogy az újonnan behívottak azonnal harcképesek, és a frontra küldik őket.

Nem tudni, mennyi pontosan az ukrán katonák száma, nyári közlések szerint létszámuk hétszázezer körül lehet. 

Eközben a Reuters értesülései szerint az Egyesül Államok közel 12 milliárd dollár értékben új katonai és gazdasági támogatást nyújtana Ukrajnának. Ennek előzménye, hogy Joe Biden amerikai elnök szeptember elején arra kérte a Kongresszust, hogy az átmeneti költségvetési törvényben 11,7 milliárd dollár gyorssegélyt biztosítson Ukrajna részére. Ezt a republikánusok és a demokraták is támogatták.

Kapcsolódó írásaink