Külföld

Nem kérnek a biogázerőműből

Falugyűlésen fejezte ki nemtetszését a Benice határába tervezett újabb biogázerőmű építésével kapcsolatban a térség lakossága. A polgárok a Lendván már üzemelő létesítményekkel kapcsolatos rossz tapasztalatokra hivatkozva ágálnak a beruházás ellen.

Nem kérnek a biogázerőműből
Növényi maradványok elégetésével állítanák elő a villamos energiát (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Nem igen szeretne faluja határába biogázerőművet a Pincemajor-Benice Helyi Közösség lakossága – olvasható a szlovéniai magyar Népújságban. Mint írják, a zárt rendszerű energetikai objektumot a község mellett a lendvai Agrár Sro. kívánja felállítani. A cél avillamos energia előállítása lenne mintegy kétszáz tonna növényi hulladék elégetése révén.

A tudósítás szerint a gyűlésen Magyar József, a vállalat igazgatója avatta be a hallgatóságot a részletekbe, ám a benicei polgárok a Lendván üzemelő biogázerőművekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt továbbra sem támogatják a projektet. A lakosok kilátásba helyezték, ha a cég erőlteti a beruházást, aláírásokat fognak gyűjteni ellene.

Hebar Tibor, a községközi igazgatóság vezetője a falugyűlésen arról beszélt, a jelenlegi szabályozások és a területrendezési terv nem teszi lehetővé a vállalat kérésének támogatását. A tervezőtől kiegészítést várnak. Egyben hozzátette, Lendva község pozitív véleményének hiányában nem kérelmezhető az építési engedély kiadása sem.

Kapcsolódó írásaink