Külföld

A szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát este hét óráig

Olaszországban ez több mint hét százalékponttal alacsonyabb részvételi arányt jelent a 2018-as parlamenti választásokon este mérthez képest

Most a legtöbben, 59,7 százalék Emilia-Romagna tartományban szavazott, miközben öt évvel ezelőtt este hétig 62,2 volt az arányuk. A legkevesebben a déli Calabriában mentek el voksolni, 36,9 százalék, az öt évvel ezelőtti 49,6-hoz képest.

A szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát este hét óráig
A közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi parlamenti választások nagy esélyese az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége. A koalíció abban is megegyezett, hogy annak a pártnak a vezetője lesz a következő kormányfő, aki a legjobb eredményt éri el a választásokon. A felmérések alapján jelenleg az első helyen a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek áll.
Fotó: pexels-photo

A legnagyobb csökkenés Campaniában figyelhető meg, ahol a 2018-as parlamenti választásokhoz képest mintegy tizennégy százalékkal volt alacsonyabb az este hétkor mért részvételi arány. A déli térségekben vasárnap rendkívül rossz volt az idő. Elemzők rámutattak, hogy az alacsony részvételi arány az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát csökkentheti, hiszen az országnak ezen a részén eddig a Giuseppe Conte vezette párt számított a legnépszerűbbnek.    

Az este tizenegy órás urnazárást a pártok székházaikban és a választásokra felállított sajtóközpontokban várják. Mintegy négyszáz olasz és külföldi újságíró akkreditáltatta magát a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) választási központjába, amelyet egy római szállodában alakítottak ki.
Az utoljára két hete közölt felmérésekben a Meloni vezette jobboldali koalíció majdnem húsz százalékpontos előnyt mutatott az Enrico Letta vezette baloldalhoz képest.
Giorgia Meloni az urnazárás előtti utolsó órákban a közösségi oldalán közölt tréfás videót, amelyen kezeiben sárgadinnyéket, olaszul melonit tart.

Kapcsolódó írásaink