Külföld

Az ukrán gabona bő negyede hiányozni fog

Ukrajna idei gabonatermése 54,1–55,7 millió tonna között lesz, jóval kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat szombaton ismertetett előrejelzése szerint, bár valamelyest nagyobb, mint az augusztusi becslés volt.

    

Az ukrán gabona bő negyede hiányozni fog
Ukrán mezőgazdasági termékek szállítása Odessza partjaitól. Ennek a szeptember 17-én indult hajónak a rakterében 195 ezer tonna gabona van
Fotó: AFP/Yulii Zozulia

Az ukrán cég egy hónapja még ennél is kisebb mennyiségre, 52,5–55,4 millió tonnára számított, a betakarítható búza becsült mennyiségét az augusztusban várt 18,2 millió tonnáról 19 millióra, a kukoricáét 29,9 millió tonnáról 30 millióra javította, ugyanakkor az árpáét 5,9 millió tonnáról 5,5 millióra rontotta.

A kisebb termés miatt kevesebb jut majd kivitelre a jövő június végén záródó termelési évben. A logisztikai gondok nagyságától függően 22,6–38,8 millió tonna gabonát exportálhat Ukrajna. Ezt prognosztizálja az intézet, amely augusztusi jelentésében még picivel több, 22,9 és 39,6 millió tonnával számolt.

Az ukrán kormány ez alá az adat alá lőtte be az elképzeléseit: 50 millió tonna körüli idei gabonatermést vár, az export várható nagyságára nem adott ki hivatalos adatot.

Kapcsolódó írásaink