Külföld

Az Európai Bizottságnak megvannak az eszközei, ha az olaszok nem megfelelően választanak

Nyílt beismerés: ha az olaszok nem jól választanak, a bizottságnak „megvannak az eszközei” – jelentette ki Ursula von der Leyen szerdán az amerikai Princeton Egyetemen tartott előadásán. Erre az az Alapjogokért Központ hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében.

Az Európai Bizottságnak megvannak az eszközei, ha az olaszok nem megfelelően választanak
Ursula von der Leyen szerint az általa vezetett bizottságnak megvannak az eszközei egy kedvezőtlen olasz választási eredmény esetére
Fotó: AFP/Sergii Kharchenko

Az elemzőintézet felhívta rá a figyelmet, hogy az előadáson egy hallgatói kérdésre válaszolva szó szerint azt mondta az Európai Bizottság elnöke, hogy, figyelemmel követik az olasz választásokat, és „meglátjuk a választások eredményét”, „szóval meglátjuk, ha a dolgok egy nehéz irányba mennek, én már beszéltem Magyarországról és Lengyelországról, vannak eszközeink”.

Ezek alapján az Alapjogokért Központ szerint ha most vasárnap a jobboldali pártszövetséget bízzák meg az olasz emberek a kormányalakítással, akkor a bizottság pusztán a kabinet politikai színezete miatt helyezhet kilátásba nyomásgyakorlást – ahogy teszi ezt hazánk kapcsán évek óta.

„Ez nyílt beismerése annak, hogy a bizottság világnézeti okok miatt bünteti hazánkat és Lengyelországot is, és ha nyer az olasz jobboldal, akkor Olaszország is hasonló eljárások és vegzatúra kereszttüzében találhatja magát” – hangsúlyozta posztjában az intézet.

A bizottság elnökének szavai sajnos beigazolták a gyanút, hogy a „jogállamiságról” és „demokráciáról” szóló viták nem jogi, hanem politikai alapúak. Ahogyan politikai és nem racionális okai vannak a szankciós politikák további erőltetésének is. A kettőben az a közös, hogy mind az észszerűtlen szankciókat, mind hazánk megbüntetést a hazai baloldal is támogatja – a magyarországi baloldal az uniós intézményekben lát szövetségest ahhoz, hogy revansot vegyen a jobboldal sorozatos győzelmei és saját kudarcai miatt.

Az Alapjogokért Központ nyomatékosította: „Ursula von der Leyen szavai egyben nyílt beismerés is: Brüsszel nem a kontinens egységéért, hanem egyes tagállamok kipécézésével az európai egység megbontásáért felelős.”

Az Európai Unió alapító atyái biztosan nem azért álmodták meg a békét és prosperitást hozó közösséget, hogy 21. századi „örököseik” ideológiai nemtetszések miatt megbontsák annak egységét, és kétséget ébresszenek Európa egységének tekintetében – zárta bejegyzését az Alapjogokért Központ.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink