Külföld

Vesztegetés és más vádak miatt halálra ítéltek egy volt miniszterhelyettest Kínában

Csütörtökön a kínai állami média egy másik politikus, Fu Cseng-hua volt igazságügyi miniszter halálos ítéletéről is hírt adott

Vesztegetés, tőzsdei manipulációk és fegyverek illegális birtoklása miatt ítélték halálra Kínában az ország egykori állambiztonsági miniszterhelyettesét, de az ítéletet két évre felfüggesztették – jelentette pénteken a kínai állami média.

Vesztegetés és más vádak miatt halálra ítéltek egy volt miniszterhelyettest Kínában
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A vád szerint az 53 éves Szun Li-csün mintegy 646 millió jüan (37,6 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el.

A politikus az elsők között volt, akit a koronavírus-járvány kitörése idején, 2020 februárjában Vuhanba küldtek, hogy megfékezze a járvány terjedését – jegyzi meg az EFE spanyol hírügynökség.

Csütörtökön a kínai állami média egy másik politikus, Fu Cseng-hua volt igazságügyi miniszter halálos ítéletéről adott hírt, amit szintén két évre függesztettek fel. Az egykori tárcavezetőt kenőpénzek elfogadásában és bűnözők segítésének vádjában találták bűnösnek.

Az országban a felfüggesztett halálbüntetést általában hosszú börtönbüntetésre változtatják, ha úgy ítélik, hogy az elítélt megváltozott.

Kínában Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra lépésével vette kezdetét a vezető tisztségviselők korrupciója elleni harc, ám bírálói szerint a kampányt Hszi arra is felhasználja, hogy saját ellenfeleivel leszámoljon.

Kapcsolódó írásaink