Külföld

Jelentősen emelkedett a szíriai partoknál történt hajóbaleset halálos áldozatainak a száma

Az emberek kétségbe vannak esve, el akarják hagyni Libanont

Újabb holttesteket emeltek ki a szíriai partoknál, ahol elsüllyedt egy Európába tartó, migránsokat szállító hajó, a halálos áldozatok száma már meghaladja az ötvenet – közölték pénteken szíriai és libanoni források.

Jelentősen emelkedett a szíriai partoknál történt hajóbaleset halálos áldozatainak a száma
Képünk illusztráció
Fotó: Hellenic Coast Guard/AFP

Egy szíriai egészségügyi forrás a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy péntek kora reggel 17 holttestet találtak, köztük nőket és gyerekeket.

Előző nap a SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy 34 ember meghalt, miután egy migránshajó elsüllyedt Szíria partjainál.

A szíriai közlekedési minisztérium egyik nyilatkozója szerint találtak néhány túlélőt is, akiket a szíriai tengerparti Tartusz város kórházába szállítottak.

Egy további helyi forrás az észak-libanoni Tripoli kikötőjében arról számolt be, hogy a hajó, amelyen mintegy 120–150 különböző nemzetiségű, köztük libanoni és szíriai migráns tartózkodott, kedden indult el a Tripoli melletti Minjéből a görög partok felé.

„Európába akartak jutni. (…) Az emberek kétségbe vannak esve, el akarják hagyni Libanont, mert az életkörülmények elviselhetetlenek” – mondta Ahmad Tilavi, a hajó egyik áldozatának rokona Tripoliból.

Egy háborús megfigyelő szervezet (Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, OSDH) megerősítette, hogy a halálos áldozatok száma elérte az 51-et. Hozzátették, hogy a keresés és a mentés folytatódik, és valószínűleg emelkedni fog a halottak száma. Az OSDH szerint a hajó szíriai felségvizeken, a Tartusz előtti Arvád-szigettel szemben borult fel.

Libanon romló gazdasági helyzete miatt sok libanoni, szíriai és palesztin próbál illegálisan Európába jutni, a jobb körülmények reményében kockáztatják életüket a veszélyes tengeri útvonalon.

Kapcsolódó írásaink