Külföld

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Az orosz elnök döntését szerda reggel hozták nyilvánosságra

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és „ez nem blöff”.

Putyin részleges mozgósítást rendelt el
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sergei Bobylyon

Putyin ezt egy nappal az után jelentette be televíziós beszédben, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió a szeptember 23. és 27. közötti időszakra népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország el fogja fogadni a régiók lakosságának döntését, és biztosítani fogja a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint a teljes vagy részleges megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megyében a referendum lebonyolításának biztonságos feltételeit.

A Putyin által aláírt, a Kreml honlapján közzétett, szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek, és a „különleges hadműveletben” részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek. A bevonulás alóli felmentés az életkor, az egészségi állapot és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges.

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és „ez nem blöff”. Azt állította, hogy a Nyugat szét akarja rombolni Oroszországot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszafogottan reagált kedd éjjeli videóüzenetében arra, hogy a nap folyamán Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alatt álló részén a szeparatista hatóságok népszavazást jelentettek be az elszakadásról.

„A mi álláspontunkat nem változtatja meg semmilyen zajkeltés vagy bejelentés. Megvédjük Ukrajnát, felszabadítjuk a hazánkat, és mindenekelőtt nem mutatunk gyengeséget” – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij háláját fejezte ki azoknak az országoknak, amelyek elítélték a bejelentett elszakadási népszavazásokat, és azt mondta, az ENSZ Közgyűléséhez intézett szerdai videóüzenetében világossá fogja tenni Ukrajna álláspontját.

Mindeközben az Egyesült Államok részéről egy név nélkül nyilatkozó vezető külügyi illetékes „fokozott következményekre” figyelmeztette Oroszországot, ha megpróbálja elcsatolni Ukrajna egyes részeit. „Vannak még eszközeink” – mondta az amerikai külügyi tisztviselő.

Kedden Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizssja megye megszállt területeinek Moszkvához hű vezetői is bejelentették, hogy népszavazást tartanak arról, hogy a területek Oroszországhoz csatlakozzanak.

2014-ben a Krímben is hasonló népszavazást tartottak a félsziget annektálása előtt, amelyet a nemzetközi közösség azóta sem ismer el.

Kapcsolódó írásaink