Külföld

Morawiecki: A NATO-nak Ukrajna további támogatásával kell válaszolnia az orosz mozgósításra

Lengyel reakciók Putyin lépésére

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett részleges mozgósításnak további mobilizációra sarkallnia a szabad világot, a NATO-nak Ukrajna pénzügyi támogatásával és fegyverszállításokkal kell válaszolnia rá – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán.

Morawiecki: A NATO-nak Ukrajna további támogatásával kell válaszolnia az orosz mozgósításra
Szétlőtt tank egy mariupoli épület előtt
Fotó: Sputnik via AFP

Morawiecki a délkelet-lengyelországi Nowa Deba település melletti gyakorlótéren nyilatkozott, ahol megtekintette a Niedzwiedz-22 fedőnevű lengyel–brit–amerikai hadgyakorlatot.
Oroszország folytatni fogja romboló tevékenységét, megpróbálja elérni Ukrajna elpusztítását, területei egy részének elfoglalását – értékelte a lengyel miniszterelnök.
Rámutatott: az orosz fél az utóbbi időben több fájdalmas vereséget is elszenvedett, ezért újabb tervbe kezdett, a világ szeme láttára meg akarja változtatni a határokat, el akarja foglalni és annektálni az ukrán területek egy részét.
Morawiecki szerint ebbe nem lehet beleegyezni. „Békében akarunk élni egy, az egész világhoz békésen viszonyuló Oroszországgal" – hangsúlyozta. Hozzátette: „Amikor azonban Oroszország megmutatja brutális erejét, nekünk is meg kell mutatnunk védekező erőnket". Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajnában.
Felszólította a nyugat-európai politikai vezetőket, hogy további pénzügyi támogatással és fegyverszállításokkal segítsék Ukrajnát. „Lehetetlen, hogy a hősies ukrán ellenállás (...) most brutális és barbár orosz ellenakcióba ütközzék" – fogalmazott. Mint mondta, folytatni kell Ukrajna támogatását, mert „ott vannak ma a szabadság barikádjai". Megjegyezte, hogy ő személyesen is készül mozgósítani és segítséget szervezni Nyugat-Európában.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz elnök a konfliktus további eszkalálására fog törekedni és arra, hogy Ukrajna minél nagyobb veszteségeket szenvedjen. Oroszország azonban belső problémákkal küzd, Putyin lépéseinek hatékonysága rendkívül korlátozott lesz – mondta. 

Arra reagálva, hogy Putyin nukleáris fenyegetéssel vádolta meg a Nyugatot, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, a lengyel diplomata leszögezte: Moszkva valódi cselekvési lehetőségei olyanok, mint amilyenek már közel hét hónapja megfigyelhetők Ukrajnában. Hozzátette: Oroszországnak nagyon rossz szándékai vannak egész Európa felé, de eddig képtelen volt megvalósítani őket.

Szerda este kommentálta az orosz mozgósítást Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke is egy vidéki sajtóértekezletén. „Putyin döntése után elmondható, hogy az ukrajnai háború hosszabb ideig fog tartani, mint gondoltuk" – jelentette ki. Putyin ugyanis ezzel szerinte azt jelezte, hogy az oroszok eltökélten fognak törekedni céljaik megvalósítására.

Andrzej Zybertowicz szociológus professzor, a lengyel államfő tanácsadója a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva úgy vélte: a mozgósítás módosíthatja az orosz társadalom viszonyát a háborúhoz. Miközben sok orosz eddig félt tiltakozni a háború ellen, Putyin most több százezer oroszt szembesített azzal, hogy meghalnak egy buta háborúban – fogalmazott Zybertowicz.

Kapcsolódó írásaink