Külföld

Észtország megtiltja a visszatérést azoknak az oroszoknak, akik Ukrajnában harcoltak

Sojgu: A mozgósítás elsődleges célja a háború során elfoglalt területek feletti ellenőrzés

Nem térhetnek vissza Észtországba azok az ottani állandó lakhellyel rendelkező orosz állampolgárok, akik az orosz oldalon részt vettek az ukrajnai harcokban – közölte Veiko Kommusaar észt belügyminiszter-helyettes szerdán a tárca sajtószolgálata szerint.

Észtország megtiltja a visszatérést azoknak az oroszoknak, akik Ukrajnában harcoltak
Veiko Kommusaar észt belügyminiszter-helyettes
Fotó: Facebook/Veiko Kommusaar, észt belügyminiszter-helyettes

Kommusaar szerint az észt hatóságok semmilyen korlátozást nem vezettek be az orosz állampolgárok Észtországból történő kiutazására vonatkozóan, de ha kiderül, hogy azért utaztak el, hogy Ukrajnában harci cselekményekben vegyenek részt, nem térhetnek vissza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendeletet írt alá a részleges mozgósításról. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint a mozgósítás során 300 ezer tartalékost hívnak be, akik kiképzésen vesznek részt, mielőtt a „különleges hadműveleti övezetbe” küldik őket. Sojgu hangsúlyozta, hogy a mozgósítás elsődleges célja a háború során elfoglalt területek feletti ellenőrzés.
    

Kapcsolódó írásaink

Kulcskérdés a mozgósítás

ĀA baloldali közvélemény-kutatók az általuk közölt számokkal nem tájékoztatni akarják a közvéleményt, hanem befolyásolni – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Faktumban