Külföld

Elmaradt Putyin kedd estére bejelentett beszéde

Elmaradt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd estére meghirdetett televíziós beszéde. Az orosz államfő az ukrajnai háború kitörése óta első ízben szólt volna a nemzethez Szergej Sojgu védelmi miniszterrel egyetemben, erre azonban mégsem került sor. A legfrissebb sajtóértesülések szerint az orosz nemzethez az elnök szerdán reggel nyolckor intéz beszédet, fél órával később pedig elhangzik Sojgu beszéde is.

Elmaradt Putyin kedd estére bejelentett beszéde
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sergei Bobylyon

A beszéd eredetileg moszkvai idő szerint este 8 órakor kezdődött volna, és a témája az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeken tartandó „népszavazások”, valamint a részleges vagy teljes mozgósítás elrendelése lehetett volna, amelyről újabb törvénymódosításokat fogadtak el kedden, írta összefoglalójában az Index.

Az előre meghirdetett időpontban azonban nem kezdődött meg az elnöki beszéd – az illetékesek  először azt közölték, hogy a beszédet „késleltetik”, azonban este 9 óra után a közösségi médiában megszaporodtak az olyan posztok, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Kreml-közeli híroldalakról eltűnt az elnöki beszéd beharangozója.

Több lap is arról számolt be, hogy Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő is elérhetetlen volt a sajtó számára. 

Menjetek aludni! – írta este 9 óra után Telegram-csatornája követőinek Margarita Szimonyan, a Russia Today szerkesztője is. Szergej Markov, Putyin volt tanácsadója pedig azt írta a saját Telegramján, hogy a beszédet szerdára halasztották.

A Forbes orosz oldalának értesülései szerint Putyin beszédét rögzítették és szerdán reggel sugározzák, amikor az ország távol-keleti vidékein is ébren lesznek az emberek.

Ezzel összefüggésben a késleltetés okaként felvetődött, hogy  a hatóságok le akarják zárni a határokat annak érdekében, hogy az esetleges mozgósítás hírére a hadköteles korú férfiak ne hagyhassák el az országot, mutatott rá az Index.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom