Külföld

Elítélte a szlovák kormányfő az orosz „álferendumokat”

Eduard Heger „illegális annexióról” beszélt

Nyomatékosan elítélte Eduard Heger szlovák kormányfő az Ukrajna megszállt területein tervezett „orosz pszeudoreferendumokat” – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a miniszterelnök közösségi oldalán közzétett nyilatkozatára hivatkozva szerdán.

Elítélte a szlovák kormányfő az orosz „álferendumokat”
Eduard Heger szerint nemzeti érdek az ország energiabiztonsága
Fotó: AFP/Ludovic Marin

A miniszterelnök azokra a hírekre reagált, hogy kedden négy, orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról, s egy nappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök országában részleges mozgósítást rendelt el.

Eduard Heger ismételten támogatásáról biztosította Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megőrzését, a népszavazásokkal összefüggésben pedig „illegális annexióról” beszélt.

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter az orosz bejelentésekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „Putyin így igyekszik megteremteni a körülményeket, hogy a Nyugatot atomtámadással zsarolja.” Kijelentette: Nincs szó világrengető vagy éppen meglepő bejelentésről, csupán annak „politikai megerősítéséről”, amit az orosz elnök már február végi beszédében előrejelzett.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom