Külföld

Többen meghaltak, amikor egy fiatal nő halála miatt tüntetőkre lőtt a rendőrség

Öten meghaltak, amikor rendőrök tüzet nyitottak Iránban a tüntetőkre, akik annak a fiatal nőnek a halála miatt tiltakoztak, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. Azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot.

Többen meghaltak, amikor egy fiatal nő halála miatt tüntetőkre lőtt a rendőrség
Masa Amini tragédiája országos felháborodást váltott ki
Fotó: AFP/Shwan MOHAMMED

A 22 éves Masa Aminit múlt kedden vették őrizetbe, szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg. A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

Az eset országos felháborodást váltott ki, a napok óta tartó zavargásokban a Kurdisztáni tartománybeli Szákkezben, Amini lakóhelyén ketten meghaltak, amikor a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre – közölte a Twitteren a Hengav emberi jogi szervezet, mely szerint további két ember Divándarre városban, egy ötödik a szintén kurd Dehgolánban halt meg szintén „rendőrségi tűz által”.

Iráni kurdok fejkendőket égetnek tiltakozásképpen Masa Amini halála miatt
Iráni kurdok fejkendőket égetnek tiltakozásképpen Masa Amini halála miatt
Fotó: AFP/Shwan MOHAMMED

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést. A halálozásokat hivatalosan nem jelentették be, az IRNA iráni hírügynökség hét tartomány egyes városaiban „kisebb” tüntetésekről számolt be, melyeket a rendőrök feloszlattak.

Az állami televízió szerint sok tüntetőt letartóztattak, de a híradás tagadta, hogy halálos áldozatok lettek volna.

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette: számos tüntető meggyőződése, hogy Masa Amini halálát kínzás okozta. A rendőrség a nő halálát szerencsétlen incidensnek nevezte. A teheráni rendőrfőkapitány közleményében azt is leszögezte: nem szeretnék, ha hasonló eset újra előfordulna.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.

Kapcsolódó írásaink