Külföld

Nemzetközi felháborodást váltott ki a bejelentett ukrajnai referendum híre

Az Európai Unió elítéli és jogellenesnek tartja a luhanszki, a donyecki és a herszoni régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazás megtartását, mely sérti Ukrajna függetlenségét, önállóságát, területi egységét és a nemzetközi jogot – foglalt állást Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden.

Nemzetközi felháborodást váltott ki a bejelentett ukrajnai referendum híre
A nemzetközi közösség képviselői szerint nincsenek meg egy népszavazás feltételei (a felvétel Liszicsanszkban készült)
Fotó: AFP/Ronaldo Schemidt

Josep Borrell közleményében aláhúzta, az ilyen intézkedések eredményei semmisek lesznek, és azokat az EU és tagállamai nem ismerik el.

Az érintett területeken a hét folyamán megkezdeni tervezett népszavazás Oroszország kísérlete arra, hogy legitimálja jogtalan katonai ellenőrzését, célja Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatása az ENSZ alapokmányának, valamint Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének egyértelmű megsértésével – emelte ki.

„A voksoláson leadott jogellenes szavazatok semmilyen körülmények között sem tekinthetők úgy, hogy az állandó orosz katonai fenyegetettség és megfélemlítés alatt élő emberek szabadon kifejezték akaratukat” – fogalmazott a főképviselő.

Oroszországot, annak vezetését, valamint mindazokat, akik részt vesznek a kihirdetett népszavazások lebonyolításában, valamint a nemzetközi jog megsértésében Ukrajna területén, felelősségre fogják vonni, és a népszavazási tervek Oroszországgal szembeni további korlátozó intézkedések megfontolását teszik szükségessé – jelentette ki Borrell.

Az Európai Unió továbbra is megingathatatlanul támogatja Ukrajnát, és arra szólítja fel Oroszországot, hogy haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki teljes katonai erejét és felszerelését a megtámadott ország területéről – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról, erről tájékoztatott kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár és az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai régió kormányzata.

„Washington soha nem fogja elfogadni az Oroszország által megszállt területeken tartandó álreferendumot”

Az Egyesült Államok határozottan elutasítja Moszkva törekvését, és soha nem fogja elfogadni az Oroszország által katonailag megszállt ukrán területeken tartott, színlelt népszavazást – jelentette ki Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden Washingtonban.

Sullivan leszögezte: Washington nem hajlandó elfogadni, hogy Oroszország magáénak követel ukrán területeket. A szóban forgó térségeket – mint a szakadár Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok – „csak és kizárólag Ukrajnához tartozó területként ismerjük el” – mondta.

A tanácsadó által álreferendumként emlegetett népszavazás – mint fogalmazott – „sérti a szuverenitás és a területi integritás alapelveit, amelyeken az egész nemzetközi rendszer nyugszik”. Hozzátette, tisztában vannak vele, hogy amennyiben megtartják a népszavazást, az eredményt is manipulálni fogják.

A referendumot elutasította a NATO-főtitkár is

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi Twitter-bejegyzésében ugyancsak elutasította Moszkva szándékait a megszállt térségekre vonatkozóan. Mint írta, „az álreferendumoknak semmifajta legitimitásuk nincsen”, és csak Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborújának elmérgedését segítik.

„A nemzetközi közösségnek kötelessége elítélni a nemzetközi jog ezen példátlan megsértését, és kiállni Ukrajna védelme mellett” – szólított fel a NATO-főtitkár.

Scholz és Macron is tiltakozik

Olaf Scholz német kancellár, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, New Yorkban kijelentette: „világos, hogy az ilyen álreferendumokat nem lehet elfogadni”. Sullivanhez hasonlóan Scholz is Ukrajna szuverenitásának és integritásának védelmét, valamint a nemzetközi jog megsértését hangoztatta.

„Ha a Donyec-medencei népszavazás ötlete nem lenne oly tragikus, viccesnek találnám” – nyilatkozott újságíróknak Emmauel Macron francia elnök. A szintén az ENSZ-közgyűlésen részt vevő államfő szerint a referendum bejelentése „paródia”, és – mint mondta – a nemzetközi közösség értelemszerűen nem fogja elfogadni a döntést, amely „a cinizmus ismertetőjegyének” tudható be.
 

Kapcsolódó írásaink