Külföld

Macron: Moszkva a gyarmatosítás visszatértét provokálta ki Európában

Oroszország a gyarmatosítás korának visszatértét provokálta ki Európában azzal, hogy megtámadta Ukrajnát február végén – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán felszólalva.

Macron: Moszkva a gyarmatosítás visszatértét provokálta ki Európában
Macron az ENSZ-közgyűlésben
Fotó: AFP/Ludovic Marin

 „Február 24. óta az imperializmus és a gyarmatosítás korszakához való visszatérés tanúi lehetünk. Franciaország elutasítja ezt, és megrögzötten a békét fogja keresni” – húzta alá.

„Ki viselkedik hegemónként manapság, ha nem Oroszország? - kérdezte. – Akik ma veszteg maradnak, saját érdekeikkel szembemenve vagy titokban… az új imperializmus, a kortárs cinizmus ügyét szolgálják, aláásva nemzetközi rendünket, amely nélkül nem lehetséges a béke” – hangoztatta a francia elnök.

Zuzana Caputová szlovák államfő arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vétójoggal rendelkező állandó tagjait, hogy viseltessenek fokozott felelősséggel a béke fenntartása iránt.

„Az ENSZ előtt világos célkitűzés áll, ez pedig a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, a népek közti békés kapcsolatok fejlesztése és a nemzetközi együttműködés megvalósítása. Különös felelősség terheli azokat az országokat, amelyek az ENSZ BT állandó tagjainak minősülnek” – mondta Caputová, felszólítva utóbbiakat a béke védelmére és az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartására.

A szlovák államfő hangsúlyozta, hogy Oroszország eltávolodott a világszervezet alapokmányától azzal, hogy megkezdte hadműveletét Ukrajnában. „Szlovákia Ukrajna szomszédja, és a biztonságunk kerül veszélybe emiatt” – jelentette ki, a lehető legszigorúbb szankciókat követelve Oroszországgal szemben. Felidézte, hogy Szlovákia minden lehetséges támogatást megad az ukrán vezetésnek, ideértve a katonai típusú segítséget is. Egyben felszólította az ENSZ-tagországokat, hogy kövessék Pozsony példáját.

Kapcsolódó írásaink