Külföld

Baerbock: Oroszország megtámadta az ENSZ alapelveit

Az ENSZ közgyűlésének idei általános vitája nem olyan lesz, mint a korábbiak, mert Oroszország megsérti azokat az értékeket, amelyeken a világszervezet alapszik – jelentette ki New Yorkba indulva Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Baerbock: Oroszország megtámadta az ENSZ alapelveit
Annalena Baerbock, a Scholz-kormány külügyminisztere
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

Annak ellenére, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, semmibe veszi a nemzetközi jogot és a globális rend egészét – hangoztatta a miniszter.

A német tárcavezető nyomatékosította, hogy az ENSZ-nek létfontosságú szerepe van a globális válságkezelésben.

„Szükségünk van az ENSZ-re, hogy a globális problémákra közös megoldást találjunk. Egyetlen országnak sem szabad félelemben élnie, hogy erősebb szomszédja megtámadja” – magyarázta Baerbock, aki szerint az ENSZ-ben a felek tisztelettel és megértéssel meghallgatják egymást, és egyetértenek olyan alapértékekben, mint az erőszak elutasítása és a nemzetek egyenlősége.

Ukrajnával kapcsolatban megjegyezte, hogy Németország határozottan Kijev mellett áll, „mindent megad, amire szüksége van”, hogy a békét meg lehessen teremteni.

Németország úgy látja, a New York-i ülés középpontjában az lesz, hogy „mit kezdjünk velük és hogyan számoltassuk el a felelősöket az Ukrajnában Oroszország nevében elkövetett borzalmas bűnök esetében, s emellett a nukleáris katasztrófa veszélyét is el kell hárítani, mert az atomerőművek fenyegetése milliók számára jelentene újabb csapást.

Az ENSZ közgyűlésének általános vitájára mintegy 140 állam- és kormányfőt várnak a héten.

Kapcsolódó írásaink