Külföld

Nancy Pelosi kijelentései szabotálják a diplomáciai erőfeszítéseket

A Kreml szóvivője és a török alelnök szerint is kérdéses, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök vasárnapi beszéde segítene az azeri–örmény határkonfliktus rendezésében. A Reuters azt írja, Fuat Oktay ​​alelnök hétfőn kijelentette, Pelosi kijelentései elfogultak, és szabotálják a diplomáciai erőfeszítéseket. 

Nancy Pelosi kijelentései szabotálják a diplomáciai erőfeszítéseket
Nancy Pelosi amerikai házelnök vasárnap Jerevánban az azerieket vádolta, az örmény demokráciát pedig éltette
Fotó: AFP/Karen Minasyan

Fuat Oktay török ​​alelnök hétfőn kijelentette, hogy Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök elfogult kijelentései az Örményország és Azerbajdzsán közötti összecsapásokról szabotálják a diplomáciai erőfeszítéseket és elfogadhatatlanok – tette közzé a Reuters hírügynökség hétfőn délután.

Oktay a Twitteren arra is felszólította Washingtont, hogy tisztázza, vajon Pelosi kijelentései tükrözik-e az Egyesült Államok hivatalos álláspontját.

Pár órával korábban a Reuters egy másik cikket is szentelt Nancy Pelosi hétvégi akciójának, ebben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov állt ki az örmény–azeri konfliktus csendes és tárgyalásos megközelítése mellett, szemben az olyan nagy ívű és elfogult nyilatkozatokkal, mint amit Nancy Pelosi megengedett magának.

Az amerikai házelnök a hétvégén Örményországba látogatott, ahol beszédet is mondott, és ebben egyértelműen Azerbajdzsánt hibáztatta a határkonfliktusért, azt is mondta, az Egyesült Államok kiáll az örmény szuverenitás mellett. 

Az azeri–örmény határon egy hete hétfő éjjel törtek ki harcok, amelyek kedd reggel is folytatódtak. Két év óta ezek voltak a két fél között a legsúlyosabb összecsapások. Az örmény védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri fél egyebek között tüzérséggel lőtte az örmény oldalon lévő katonai és polgári infrastruktúrát Vardenisz, Szotk, Gorisz és Kapan térségében. Az összecsapásoknak több mint 210 halálos áldozatuk volt.

Örményország már három évtizede konfliktusban van keleti szomszédjával, Azerbajdzsánnal a szakadár Hegyi-Karabah régió miatt.

A Magyar Távirati Iroda vasárnap részletesen tudósított Nancy Pelosi és Alen Szimonjan örmény házelnök jereváni közös sajtótájékoztatójáról. Ezen az amerikai házelnök az azeri erőket tette felelőssé az azeri–örmény határon a héten kirobbant összecsapásokért, s a harci cselekmények beszüntetésére szólított fel. Egyúttal méltatta az örmény demokráciát, s hangsúlyozta, az Egyesült Államok segíteni akar Örményországnak az önkényuralom elleni globális harcában.

Kapcsolódó írásaink