Külföld

Iráni elnök: Amerikai garanciák nélkül nem lesz bizalom

Joe Biden amerikai elnök nyitottnak mutatkozott az atomalku újratárgyalására

Irán garanciákat követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Washington nem mondja fel újra az iráni atomprogramról Teheránnal kötendő megállapodást – közölte Ebrahim Raiszi iráni elnök a CBS amerikai televízióban vasárnap sugárzott interjúban.

Iráni elnök: Amerikai garanciák nélkül nem lesz bizalom
Az atomprogram részei
Fotó: MTI

Amellett, hogy Irán „megfelelő” és „igazságos” megállapodást akar, Raiszi azt is kiemelte, hogy a megegyezésnek tartósnak kell lennie, amihez garanciákra van szükség, mert Irán nem bízik az amerikaiakban Washington múltbéli hozzáállása miatt.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

„Nem bízunk az amerikaiakban amiatt, ahogyan korábban viselkedtek. Ha nem adnak garanciákat, nincs bizalom” – mondta Raiszi.

Joe Biden amerikai elnök nyitottnak mutatkozott az atomalku újratárgyalására, de egyelőre blokkolja az egyeztetéseket az, hogy Teherán ragaszkodna bizonyos garanciákhoz amerikai részről.

Raiszi úgy fogalmazott, hogy a Trump elnök által kezdeményezett kilépés azt mutatja, hogy az amerikaiak ígéretei „nem jelentenek semmit”.

Az iráni elnök hétfőn New Yorkba érkezik, ahol felszólal az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Raiszi jelezte, hogy nem terveznek találkozót iráni és amerikai tisztségviselő között.

Izraelben a helyi média vezető hírként foglalkozik azzal, hogy az iráni elnök az interjúban utalt arra: bizonytalannak tartja a holokauszt megtörténtét. Jaír Lapid miniszterelnök a Twitteren korabeli fényképeket tett közzé a második világháború idején zsidók ellen elkövetett népirtás több helyszínéről, és azt írta: íme „néhány jel”, utalva Raiszi azon szavaira, miszerint „vannak jelek”, amelyek arra utalnak, hogy a „soá” valóban megtörtént.

Kapcsolódó írásaink