Külföld

Érvénybe lépett a beutazási korlátozás az orosz állampolgárokkal szemben a három balti országban

Orosz állampolgárok schengeni vízummal sem léphetnek be Észtország, Lettország és Litvánia területére

Érvénybe lépett hétfőn az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozás a három balti országban.

Érvénybe lépett a beutazási korlátozás az orosz állampolgárokkal szemben a három balti országban
képünk illusztráció
Fotó: Adrien Fillon / NurPhoto via A

Lengyelország a balti államokkal kötött megállapodás alapján szintén bevezeti majd a szigorításokat. Jelenleg a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások vannak érvényben orosz és fehérorosz állampolgárok számára.

Mostantól a három balti ország nem engedi a területére belépni a turistákat, illetve az üzleti, kulturális vagy sporthoz kötődő ügyben kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárokat. Bizonyos esetek kivételt képeznek majd, mint például azok az orosz állampolgárok, akik lakhellyel rendelkeznek valamelyik érintett államban vagy azok, akik politikai okokból távoznának Oroszországból, illetve a hatóságok humanitárius alapon is eltekinthetnek a korlátozás alkalmazásától.

A négy EU-tagállam az Ukrajna ellen indított orosz háborúra reagálva vezeti be a közös szigorítást. Maguk hatáskörében már korábban nagyrészt leállították a vízumok és letelepedési engedélyek kiadását az orosz állampolgároknak, de a schengeni vízummal rendelkezőknek megvolt még a lehetőségük arra, hogy belépjenek e négy ország területére. Hétfőtől azonban orosz állampolgárok schengeni vízummal sem léphetnek be Észtország, Lettország és Litvánia területére, függetlenül attól, hogy a vízumot melyik országban állították ki.

Kapcsolódó írásaink