Külföld

Százezres nagygyűlést tartott Salvini

Csaknem hatmillió külföldön élő olasz már megkezdte a levélszavazást a parlamenti választásokon, miközben a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini a Pó-folyó forrásánál tartja pártja kampányzáró tömeggyűlését vasárnap.

Százezres nagygyűlést tartott Salvini
Matteo Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 5,8 millió állandó külföldi lakhelyű olasz jogosult a konzulátusokon keresztüli levélszavazásra. Voksolásuk szeptember 22. délután zárul le.

A külföldi olaszok négy szenátort és nyolc képviselőt választanak az október 13-án megalakuló új római parlamentbe.

A választás lehetősége biztosított a koronavírusos betegek számára is, akik házi karanténban vannak: előzetes regisztrálással saját otthonukban voksolhatnak mozgóurnával a szeptember 25. előtti napokban.

A parlamenti választások előtti utolsó vasárnapot a pártok vezetői az utcákon, tereken töltik.

Matteo Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze.

A jobboldali párt a pandémia óta először tér vissza Pontidába, ahol Matteo Salvini választási kampánybeszédét tartja meg. Az újságíróknak nyilatkozó Luca Zaia, az észak-keleti Veneto kormányzója, kijelentette, a jobbközép koalíció választási győzelmét követően az első napirendi pontok között lesz a Pó-alföldi régiók autonómiájának biztosítása.

„Pontida ma Magyarország provinciájává vált, nem akarunk egy olyan Olaszországot, amely úgy kötődik Magyarországhoz, ahogyan Salvini javasolja… nem akarjuk a magyar modellt követni” – hangoztatta Enrico Letta. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára a Liga találkozójával egy időben a lombardiai Monza városába szólította pártja több száz polgármesterét.

Az Európai Unióban főszereplő Olaszország, valamint a Putyin és Orbán szövetséges Olaszország közötti választásra szólította fel az olaszokat Emma Bonino, az Europa+ nevű párt vezetője a vasárnap a római Pantheonnál rendezett politikai villámakción.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni a dél-olasz Puglia tartományban kampányol, ahonnan Szicíliába utazik tovább, ahol szeptember 25-én tartományi választást is tartanak.

Szicíliában járja a városokat az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Giuseppe Conte volt miniszterelnök is.

Matteo Renzi volt kormányfő, a centrista Élő Olaszország (IV) elnöke a La7 televízió szombat esti választási műsorában úgy vélte, a jobbközép szövetség határozott előnyét mutató felmérések ellenére, nem kizárt egy szakértői kormány megalakulása. Kifejtette, ha a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek nem lesz képes kormányt alakítani, akkor az államfő feladata lesz megoldást találni, ami Mario Draghi ismételt felkérése lehet egy szakértői kormány élére.

Újságírói felvetésre, miszerint Draghi legutolsó sajtótájékoztatóján kizárta, hogy újabb mandátumot vállalhat, Matteo Renzi megjegyezte, hogy Draghi a sajtónak mondhat nemet, az államfőnek nem.

Az utolsó felméréseket szeptember 10-én hozták nyilvánosságra, és a választásokig nem közölnek újakat: egy hete a számok az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta szövetség negyvenhat százalékos támogatottságát mutatták, a baloldali koalíció csaknem húszpontos lemaradásával.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke, az Il Giornale című jobboldali napilapnak adott vasárnapi interjúban megalapozatlannak nevezte Matteo Renzi számításait. A jobboldal előretörésével kapcsolatos félelmekre Silvio Berlusconi hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a Liga mellett az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó Hajrá Olaszország biztosítja a koalíció Európa-barát politikáját.
 

Kapcsolódó írásaink