Külföld

Putyin sürgeti a kirgiz–tádzsik határviták rendezését

Telefonon szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap kirgiz és a tádzsik hivatali partnerét, Szadir Dzsaparovot és Emomali Rahmont, hogy akadályozzák meg a további eszkalációt az országaik közötti határon – írta az MTI. 

   

Putyin sürgeti a kirgiz–tádzsik határviták rendezését
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sergei Bobylyon

A Kreml sajtószolgálata szerint az elnökök megvitatták a kirgiz–tádzsik határon kialakult helyzetet. Putyin felszólította a feleket, hogy akadályozzák meg a további eszkalációt, és tegyenek intézkedéseket a helyzet kizárólag békés, politikai és diplomáciai eszközökkel történő mielőbbi rendezésére. Megerősítette Oroszország készségét arra, hogy segítséget nyújtson a kirgiz–tádzsik határvidék stabilitásának biztosításához.

A felek megállapodtak a kapcsolattartás folytatásában az orosz elnöki sajtószolgálat szerint.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

A kirgiz–tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás halottjainak száma 71-re emelkedett, a kirgiz egészségügyi minisztérium 36, a tádzsik hatóságok pedig 35 halottat jelentettek vasárnap.

Kapcsolódó írásaink