Külföld

Mi változik az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő halála után?

A britek nagy része nem élt olyan időben, amikor nem II. Erzsébet lett volna az uralkodó

A britek leghosszabb ideig uralkodó királynője szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a család nyári skóciai rezidenciáján. II. Erzsébet halála után több, a lakosságot érintő változás is várható.

Mi változik az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő halála után?
A II. Erzsébet királynő uralkodása alatt forgalomban lévő fizetőeszközök
Fotó: AFP

Ha egy brit uralkodó meghal, akkor halálhírét először a miniszterelnökkel közli magántitkára, aki értesíti a külügyminisztert és a Nemzetközösség tagállamainak kormányfőit. A palota ezt követően tájékoztatja a médiát, a heroldok pedig kikiáltják London-szerte a gyászhírt. Emellett az uralkodó méheit is értesíteni kell. A babonák szerint ugyanis ha a méhek nem értesülnek gazdájuk haláláról, akkor nem termelnek többé mézet.

Bridge, azaz áthidalás

A királynő halála utáni időszakra vonatkozó forgatókönyv már évek óta létezik. A II. Erzsébet halálát követő eljárásrend neve London Bridge. Ez a kódneve annak az intézkedéssorozatnak, ami a királynő temetését és a koronázást készíti elő. A London Bridge műveletért Sir Edward Young felelt, aki 18 éve a királynő legbelsőbb bizalmasa és ügyeinek intézője. Ő koordinálta az udvar és a kormány teendőit a külföldi partnerek és a 36 nemzetközösségi nemzet felé. A brit királyi család tagjainak halála esetén különböző forgatókönyvek alapján kell eljárnia a királyi udvarnak, a politikai elitnek, illetve a médiának is. A 2021-ben elhunyt Fülöp hercegre Forth Bridge, Diana hercegnőre Tay Bridge, II. Erzsébet királynőre pedig London Bridge kódnéven hivatkoznak.

Annak ellenére, hogy évek óta elkészítették a királynő halála utáni időszakra vonatkozó eljárásrendet, II. Erzsébet elvesztését követően számtalan változás lép életbe az Egyesült Királyságban.

A királynő halálával legidősebb fia, Károly lett az uralkodó III. Károly néven, és ezzel egyidejűleg az Egyesült Királyságon kívül 14 ország hivatalos államfője lett. Károly volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő trónörökös, akinek magánéletét és személyes konfliktusait egész életében górcső alá vették.

Vilmos herceg és Katalin hercegné Károly király korábbi címeit öröklik. Ők lesznek Wales hercege és hercegnéje, valamint Cornwall hercege és hercegnéje is. A hatalommegosztás elve alapján sem a királynő halála, sem az új uralkodó trónra lépése nem befolyásolja alapvetően a kormányzás menetét. Miután a monarchiában szinte mindent a regnáló uralkodó arcképe, neve díszíti – ezeket a tárgyakat most mind le kell cserélni.

Milyen változásokra számíthatnak a lakosok?

Az Egyesült Királyságban minden bankjegyen és érmén a királynő arcképe látható, ezért most új fizetőeszközöket állítanak elő a király arcképével.

A II. Erzsébet királynő uralkodása alatt forgalomban lévő fizetőeszköz
A II. Erzsébet királynő uralkodása alatt forgalomban lévő fizetőeszközök
Fotó: AFP

A Guardian értesülése szerint körülbelül 4,5 milliárd bankjegy van forgalomban a királynő arcképével, ezért egy ideig még biztosan forgalomban marad a II. Erzsébet arcképével díszített készpénz.  Becslések szerint 2024-ben találkozhatunk majd először az új bankjegyekkel. Miután 1952-ben II. Erzsébet trónra lépett, még 20 éven keresztül törvényes fizetőeszköznek számítottak az édesapja, VI. György király arcát viselő pénzérmék. A változtatás az Egyesült Királyságon kívül érinti a Nemzetközösség országait is. A királynő arcképe 35 ország pénzein látható.

A királynő halála a posta életét is befolyásolja
A királynő halála a posta életét is befolyásolja
Fotó: AFP

Csakúgy, mint a készpénzeket, a bélyegeket is II. Erzsébet képmása díszíti, ezekre is III. Károly portréja kerül. A királynő képével nyomott bélyegek 2023 végéig még biztosan forgalomban maradnak.

A Királyi Posta kihelyezett postaládáin az uralkodót jelképező betűkód szerepel. A postaládákon az EIIR felirat olvasható. Nagy-Britanniában a becslések alapján több mint százezer ilyen postaláda van. A levélszekrényeket nem cserélik le, viszont az újakon már a CIIIR rövidítés fog állni.

A postaládákhoz hasonlóan minden fegyveres szervezet tagjainak egyenruháin is szerepel az uralkodó betűkódja. Az uniformisokon azonban hamarabb fog megjelenni a CIIIR, mint a készpénzeken vagy a postaládákon.

Az egyenruhák előbb változhatnak, mint a bankjegyek
Az egyenruhák előbb változhatnak, mint a bankjegyek
Fotó: AFP

A királynő halával módosult a nemzeti himnusz szövege is. Az Egyesült Királyság himnuszában eddig azt énekelték, hogy „God Save the Queen!”, azaz Isten óvja a királynőt! III. Károly trónra lépésével ez „God Save the King!”-re, azaz Isten óvja a királyt!-ra változik.

A változás az útleveleket is érintik
A változás az útleveleket is érinti​​​​​
Fotó: AFP

A brit állampolgárok útlevelében található szöveget is átírják. Eddig a Her Britannic Majesty szerepelt az útiokmányokban, a személyes névmások szükséges változtatása után ide is a III. Károlyra utaló His Britannic Majesty fog kerülni. Ez a módosítás az újonnan kiadott és megújítandó útlevelekre lesz csak érvényes.

III. Károly aláírása is új lesz, hiszen a neve mögé az „r” betű kerül, mint a rex , vagyis a király rövidítése.

Országszerte le kell cserélni a zászlókat is.

V. György király volt az első brit uralkodó, aki 1932-ben karácsonyi beszédet tartott a népnek. Ezt a hagyományt követte II. Erzsébet is. III. Károly maga döntheti el, hogy folytatja-e ezt a tradíciót.

Az is kérdéses, hogy az új király mikor tartja majd a születésnapját. II. György honosította meg azt a szokást, hogy az uralkodó két születésnapot ünnepel. II. György novemberi születésű volt, de a téli időjárás nem kedvezett a szabadtéri mulatságoknak, ezért úgy döntött, kora nyáron tartja meg a születésnapi ünnepségét. Ezt a tradíciót az összes brit király és királynő követte az elmúlt több mint 250 évben.

II. Erzsébet 70 éves uralkodása alatt a stabilitás és az állandóság érzését jelképezte. Az emberek szerették, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a korábbi brit gyarmatokon is. Erzsébet királynő egyet jelentett a brit büszkeséggel. A veszteséget jól tükrözi az, hogy a britek nagy része nem élt olyan időben, amikor nem II. Erzsébet lett volna az uralkodó.

A temetése valószínűleg a „legnépszerűbb” lesz szerte a világon, és nemcsak azért, mert rekordszámú vendég várható és milliárdok nézik majd a tévében, de a világ vezetői közül is rengetegen tiszteletüket teszik majd a szertartáson.

II. Erzsébetet szeptember 19-én helyezik örök nyugalomra a londoni Windsor Kastélyban.

Az összeállítás a BBC, a The Guardian, a Forbes és a Sky News cikkei alapján készült

Kapcsolódó írásaink