Külföld

Biztonsági kérdésekről egyeztet Peking és Moszkva

Kínába látogat Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, hogy hétfőtől biztonsági kérdésekről folytasson konzultációkat – közölte vasárnap az orosz biztonsági tanácsi apparátus sajtószolgálata.

Biztonsági kérdésekről egyeztet Peking és Moszkva
Hszi Csin-ping kínai elnököt korábban a Szent András apostoli renddel is kitüntette Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában
Fotó: AFP/Sergey Guneev

Patrusev Jang Csie-csivel, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottság Politikai Hivatalának tagjával, a párt vezető külügyi tisztségviselőjével a stratégiai stabilitásról, a pártban hasonló tisztséget betöltő Kuo Seng-kunnal pedig az igazságszolgáltatásról és a közrendről fog tárgyalni.

Patrusev rendszeresen találkozik kínai kollégáival. A legutóbbi, Janggal május 25-én Moszkvában folytatott konzultációról kiadott közlemény szerint a felek készen állnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére a nemzeti, a regionális és a globális biztonság, valamint az igazságos világrend védelme érdekében. Az orosz biztonsági tanács titkára Kuóval legutóbb 2019 decemberében Pekingben folytatott kétoldalú eszmecserét.

Az orosz Távol-Keleten szeptember első hetében megtartott Vosztok–2022 hadgyakorlaton kínai csapatok is részt vettek. A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumra elutazott népes kínai küldöttséget Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Kongresszusa Állandó Bizottságának elnöke vezette.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozója alkalmából külön is tárgyalt egymással. A két vezető legutóbb februárban Pekingben tartott egyeztetést, röviddel azt megelőzően, hogy Oroszország megindította az Ukrajna elleni invázióját. Az orosz elnök látogatása alkalmából aláírt megállapodás értelmében a felek közötti kapcsolatoknak „nincsenek határai”.

Kapcsolódó írásaink