Külföld

Az orosz hadsereg egyre többször támadja a civil infrastruktúrát

Az orosz hadsereg az Ukrajna elleni offenzíva februári 24-i kezdete óta több ezer nagy hatótávolságú rakétát vetett be, de az utóbbi egy hétben egyre többször veszi célba a civil infrastrukturális létesítményeket – áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett friss helyzetértékelésében.

Az orosz hadsereg egyre többször támadja a civil infrastruktúrát
Ukrán katasztrófavédők próbálják elhárítani az orosz rakétacsapások következtében bekövetkezett károkat Krivij Rih víztározójánál
Fotó: AFP/Ukrán Katasztrófavédelem

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint a célpontok között olyanok is vannak, amelyek támadásától valószínűleg Moszkva sem vár azonnali katonai eredményt.

Ilyen jellegű támadások érték egyebek mellett az áramelosztó vezetékhálózatot, valamint a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih város víztározójának gátját.

Erről a támadásról a héten a helyi hatóságok is beszámoltak, közölve: az orosz erők manőverező robotrepülőgépekkel mértek csapásokat a város víztározójának gátján épült hidraulikus szerkezetre, és ennek következtében több környező településen megszakadt a vízellátás.

A brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelése szerint Oroszország az ukrajnai frontokon elszenvedett kudarcok nyomán valószínűleg szélesítette a csapásmérésre kijelölt helyszíneket, így próbálva megingatni az ukrán nép és a kormány morálját.

A londoni védelmi minisztérium a katonai hírszerzés adatait idézve a minap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az orosz nyugati katonai körzet parancsnoksága alá tartozó alakulatok ütőereje az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt súlyos mértékben leépült, így a NATO-val szembeni hadviselésre létrehozott hagyományos orosz haderők általánosságban is jelentősen meggyengültek, és valószínűleg évekbe telik, mire Oroszország ismét ki tudja építeni ezt a katonai kapacitást.

Az ISW szerint Moszkva értelmetlen támadásokat folytat a védekezés helyett

 A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői legfrissebb elemzésükben úgy vélték, hogy az orosz csapatok továbbra is „értelmetlen” offenzívákat folytatnak Donyeck és Bahmut környékén ahelyett, hogy az ukrán ellentámadás elleni védekezésre összpontosítanának.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arra mutatott rá, hogy az orosz egységek a Harkiv megyéből történt visszavonulásuk során állományuk több mint felét és több mint kétszáz haditechnikai eszközt veszítettek el.

Kijev orosz áldozatokról közölt összesítést

A kijevi katonai vezetés legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig mintegy 54 480 orosz katona halt meg Ukrajnában. Délután a vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán katonák nap közben visszaverték az orosz erők rohamát a Harkiv megyei Kupjanszknál, továbbá még hét településen a harkivi, a donyecki, illetve a herszoni régióban.  

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az ukrán légierő a régióban 16 orosz élőerő és haditechnikai csoportosulásra mért csapást az elmúlt napban, ebből három helyen légvédelmi rakétarendszerek pozícióira.

Kapcsolódó írásaink