Külföld

Háborús bűnöket vizsgáló bíróságot hozna létre az unió az ukrajnai tömegsírok miatt

Háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége, miután ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

Háborús bűnöket vizsgáló bíróságot hozna létre az unió az ukrajnai tömegsírok miatt
Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve, mondta az ukrajnai obmudsman
Fotó: AFP/Sergej Bobok

„Ilyen támadások a polgári lakosság ellen elképzelhetetlenek és visszataszítók a XXI. században” – írta a Twitter közösségi oldalon Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, akinek az országa látja el jelenleg az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

„Nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett. Minden háborús bűnös megbüntetését akarjuk” – így a cseh külügyminiszter. „Különleges nemzetközi bíróság gyors megalakítását szorgalmazom” – tette hozzá.

Az ukrán hatóságok kedden jelentették be, hogy 450 polgári személy holttestére találtak rá tömegsírokban egy erdőben Izjum közelében, a maradványokon erőszakos halál és kínzás nyomai látszottak.

Több holttestet hátrakötött kézzel, egyet a nyakán kötéllel temettek el. Ezeket az emberek minden bizonnyal megkínozták és kivégezték – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Oleh Szinyehubov, Harkiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint „feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein”.

Kapcsolódó írásaink